Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има два варианта за възстановяването на Княжевския лифт

Има два варианта за възстановяване на Княжевския лифт, за които не е нужна промяна в плана за управление на Витоша. Това бе очертано на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието Емил Димитров и Десислава Танева, и представители на Министерство на спорта и на Столичния общински съвет.

Фандъкова обяви, че възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача.

Първият вариант,

по който се работи, е за възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. "Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка", посочи още Фандъкова.

Вторият вариант

е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика на "Витоша ски". "Той изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години", подчерта столичният кмет.

Фандъкова припомни още, че "първият вариант, по който общината работи в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза."

Градоначалникът заяви, че се надява собственикът на лифта да бъде съпричастен към усилията им. 

"Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменението ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата, знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок", подчерта отново Йорданка Фандъкова. 

Преди два дни сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" внесе искане до министъра на околната среда и водите за промяна на плана за управление на природен парк "Витоша".

От там настояват Режим 144, който сега гласи "не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура" да придобие следната редакция: "Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура и за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове."

От Сдружението са категорични, че от години изпитват затруднения в работата си във "Витоша". "Все по-малко остават местата на Витоша, където може да се извършва нормално обучение и тренировъчен процес. От дълго време наблюдаваме споровете, свързани с възможността за тяхната подмяна с нови и модерни съоръжения и виждаме, че всички се въртят в един омагьосан кръг, без да предприемат конкретни действия", аргументират се от "Витошки ски и сноуборд училища".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във