Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Има дисбаланс между търсене и предлагане на розово масло

Министерството на земеделието, храните и горите търси варианти за подпомагане на розопроизводителите. Стемежът ни е да подкрепим сектора в трудната ситуация, в която е поставен. Това е казал заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, който се е включил в честванията на Празника на розата в Карлово.

В Подбалаканските полета на Долината на розите бе представен ритуалът по розобер, както и демонстрация по розоварене.

Розата, заедно с киселото мляко, е един от символите на България. За производителите на рози обаче става все по-трудно да съхраняват традицията, отличаващата страната ни по света. И заради променящите се климатични условия, и заради липсата на достатъчно и квалифицирана работа ръка, и заради трудните взаимоотношения между розопроизводители и производители на розово масло. 

Розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблемни. Това заяви ден по-рано и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с розопроизводители и розопреработватели. Той подчерта, че към момента в Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания. "Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са  похарчени по схемите de minimis, но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем сектора", е уверил заместник-министър Гечев.

Тези продукти са скъпи, затова и попадат сред рисковите. Високите цени на розовото масло в някои години привлича много нови производители, които засаждат розови градини. Липсата на опит пък води до влошаване качеството на розовите листа, което влошава и качеството на розовото масло. Когато пък има голямо производство следва спад на цените и отказ от гледане на рози. Разширява се и кръгът от конкуренти на световния пазар на розово масло. Въпреки че беше приет Закон за маслодайната роза, изготвя се и регистър на розопроизводителите, всъщност няма кой знае какво промяна в сектора. И така в една такава спирала се развива този сектор. "По отношение на вноса на розово масло ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът“, казва заместник-министър Гечев.

От бизнеса и от агроминистерството са единодушни обаче, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това от своя страна води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от КОВИД 19 засегна сектора сериозно и българските розопроизводители изпитват  затруднения с реализация на продукцията. Така че са необходими мерки за подпомагане на розопроизводителите. А целта е  запазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във