Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИЛИЯНСКАТА СДЕЛКА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ТЕМИДА

Скандалът около продажбата на сладкото столично тържище в Илиянци набира все по-неприятно ускорение. Ориентиралият се към напускане шеф на Агенцията за приватизация (АП) Левон Хампарцумян се оказа калпав арбитър в компроматната война, която поведоха из медиите двамата главни претенденти за стоковия базар - пловдивският Търговски център Тракия и сформираното в Илиянци РМД Ей И Ай. Първо гръмна новината, че ръководството на базара, воглаве с изпълнителния му директор Божидар Василев, е раздавало GSM-и, мерцедеси и прочие благини на управляващите, включително и на самия Хампарцумян. Последва контраинформацията, че парите на конкурентите от Пловдив за сделката са със съмнителен произход. Другите двама претенденти - софийските фирми Дикарт и Вилди, останали на заден план, запазиха дискретно мълчание. Говори се обаче, че те са свързани с РМД-то Ей И Ай на Божидар Василев, който обещавал да им запуши устата с апетитни парчета от складовата баница на Илиянци. Колкото и да е печално, подобни красиви сценки се разиграват зад завесата на почти всеки приватизационен пазарлък у нас.
Според обявената процедура продажбата на стоковия базар трябваше да стане чрез преговори с потенциални купувачи, а оценяването на предложенията им - по точкова система. Както научи в. БАНКЕРЪ, АП е приложила японската методика по следния начин - до 50 точки за цена, до 35 точки за опит и традиции в бранша, до 10 точки за разработения бизнесплан и до 5 точки за възможностите на съответния кандидат да плати оферираната от него цена. Това означава, че един от четиримата членове на екипа, отговарящ в АП за сделката, би могъл да даде максимум по 100 точки за оферта.
Търговски център Тракия е предложил 42 млн. лв. за оценения на 9 млн. лв. Илиянци, фирмата Дикарт е оферирала 25 млн. лв., РМД-то Ей И Ай - 18 млн. лв. (които след задължителното в случая дисконтиране ще станат 11.8 млн. лв.), а последният кандидат - близката до бизнесмена Васил Божков фирма Вилди, е оферирала едва 3.6 млн. лева. На 24 юни екипът на АП е извършил класирането и давайки максималния брой от 400 точки, е поставил на първо място пловдивския Търговски център Тракия. За беда РМД-то Ей И Ай получава само... 187 точки. По някакви причини тази класация не се хареса на Левон Хампарцумян. Той обяви, че свиква на 27 юни и четиримата кандидати в АП, за да иска съгласието им пазарлъкът по сделката да продължи с явен търг. По силата на приватизационния закон обаче методът на преговори с потенциални купувачи може да бъде заменен с търг само ако оферираните от кандидатите цени са твърде близки или ако всички се съгласят да участват в ново, и то тръжно наддаване. И тъй като пловдивчани отказват да участват в такава процедура, замисълът на Хампарцумян удари на камък. Любопитното е и друго. Според достигналата до в. БАНКЕРЪ информация, едновременно с обявяването на новата методика за продажбата на стоковия базар, Левон Хампарцумян е сменил и екипа, който отговаря за сделката и е възложил тази задача на експертите, движещи пазарлъка за Хемус ер. Но и тази операция явно не е могла да спаси нещата. В понеделник (2 юли) надзорният съвет на АП, след като е разгледал състоянието на сделката Илиянци, излиза с решение да се сключи договор с класирания на първо място Търговски център Тракия. Оттогава насам изпълнителният съвет на агенцията, начело с Левон Хампарцумян, се ослушва и не изпълнява повелята на надзорниците. Ако до 9 юли не получим становището на АП, ще сезираме Върховния административен съд, заяви пред в. БАНКЕРЪ Кирил Домусчиев, член на надзорния съвет на Напредък холдинг, който е собственик на пловдивското дружество. Според Домусчиев през тази седмица зациклилата сделка заинтересувала лично и премиера в оставка Иван Костов, който бил възложил на Муравей Радев да намери правен начин да прекратят приватизационната процедура за Илиянци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във