Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Илияна Цанова: Бизнесът ще играе важна роля в процеса на възстановяване

"Бизнесът ще играе много важна роля в процеса на възстановяване. Този огромен ресурс ще трябва да се инвестира от бизнеса, но ще трябва да инвестира свой собствен ресурс заедно с европейските средства. Трябва да има обсъждане с местната власт, но и с политическите сили, защото този план няма да се изпълнява от това правителство. Когато бъде приет след процедурите, вече ще имаме друго правителство. Всички политически сили трябва да знаят, че това са нашите стратегически приоритети и независимо кой е на власт, трябва да вървим по тях". Това обясни Илияна Цанова, заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Коментарът ѝ бе по повод представянето на първите варианти на националните планове, част от големия европейски план за възстановяване на Европа от пандемията.

По думите на Цанова, първата страна с готов план е била Франция, а крайната дата за представяне на завършен план е 30-и април 2021-ва година. 

Пред БНР зам.-директорът на Европейския фонд сподели, че планът "Следваща генерация" е еднократна извънредна помощ за справяне с икономическите предизвикателства, която трябва да бъде инвестирана в много кратък период от време - от 2021-ва до 2023-та година. Експертът подчерта, че когато се прави този план и се залагат тези проекти, трябва да се работи с данни, да се види положението в отделните сектори и кои стратегически силни страни можем да подкрепим от гледна точка на конкурентоспособност. 

Цанова заяви, че планът трябва да бъде много подробен  за това какви реформи искаме да направим, какви цели искаме да постигнем и как ще ги постигнем. "Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали. Трябва да правим редовно докладване. Със сигурност този план ще бъде динамичен. Тези пари не са даденост, а трябва да си свършим работата", категорична е тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във