Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Илиян Василев: Грешка е да смятаме, че руският газ е единствена опция

В първия ден на визитата си у нас руският премиер Дмитрий Медведев разговаря с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев за енергийни проекти като разклонение на газопровода "Турски поток", което да премине през България, и възможно руско участие в изграждането на АЕЦ "Белене".

В коментар на визитата на Медведев бившият посланик в Русия Илиян Василев заяви пред БНР, че България погрешно се фокусира в руския газ като единствена опция.

"През следващата година или години Румъния започва да изнася газ, включително използвайки трансбалканските газопроводи на Турция. През последната година транзитът на руски газ през трансбалканския газопровод е намалял с 62%, компенсирано от значителен ръст на вноса на втечнен природен газ в Турция. Ето това е модел на поведение, който можем да възпроизведем. Има 20 компании, които са заявили интерес да ползват капацитета, т.е. толкова компании могат да пренесат газ", коментира той.

"Нещата се промениха радикално през последните години. Ние, вместо да преговаряме само с един от играчите, просто трябва да се оттеглим и да намерим алтернативите както за транзита, така и за доставките на газ. Като обявяваме равностойно положение. Третираме равностойно всички опции", допълни още Илиян Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във