Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИКТ секторът ще подкрепи укрепването на държавните информационни системи 

Организациите, работещи в сектора на Информационните и комуникационни технологии (ИКТ) у нас, ще подкрепят всяка инициатива, която е в интерес на сигурността на държавните информационни системи. Това стана ясно по време на среща с Бизнес съвета към Съвета за електронно управление и ръководството на Държавна агенция за електронно управление. Съветът за електронно управление е създаден през 2014 г. с Постановление на Министерския съвет, а целта е да подпомага работата на съвета. В него участват по двама представители на организации от сектора на информационните и комуникационните технологии.

"Диалогът между държавата и сектора на информационните и комуникационни технологии е важен и трябва да продължи. Усилията на правителството при въвеждането на електронното управление, както и по отношение на мрежовата и информационна сигурност, трябва да бъдат подпомагани". Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Темата на разговора беше подобряването на мрежовата и информационна сигурност на административните органи и подобряване на защитата на данните, които те използват и съхраняват. Във връзка с нормативната и стратегическа рамка Николова увери участниците, че са предприети всички необходими действия по тяхното актуализиране. Вече е в сила Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност, с която се въвеждат конкретни изисквания по отношение на осигуряването на мрежова и информационна сигурност на системите на административните органи. Подготвени са допълнения и изменения на Закона за електронното управление, което цели да осигури ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите.

Над 5.5 млрд. лева е общият оборот за миналата година на компаниите, разработващи, доставящи и внедряващи информационни и комуникационни технологии в България. Приходите само от ИТ дейности, включително изнесени ИТ услуги са за над 3 млрд. лв. Разработката на софтуерни технологии и приложения за български и чуждестранни клиенти генерира най-големи приходи за поредна година. Ръстът на бизнеса е впечатляващ – над 64%. Това означава, че приходите от софтуерен развой са скочили до 716 млн. лв., а заедно с приходите от готови софтуерни решения и софтуерната системна интеграция, българският софтуерен сектор е пораснал до над 950 млн. лв. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във