Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономисти прогнозират златен период за Европа

Европа вече не е "болният човек" на световната икономика, пише Bloomberg в свой коментар. Еврозоната се радва на най-силния си растеж от десетилетие, а икономисти от Credit Suisse Group AG и Oxford Economics заявяват, че валутният съюз върви към към златен период на растеж при ниска инфлация.

Обратът е учудващ за регион, който потъна в световната финансова криза и в собствените си сътресения на държавен дълг, рекордна безработица и дефлация, която застраши самото оцеляване на валутния съюз. Макар че все още има какво да се компенсира, възходът най-малкото създава надеждата, че някои "белези ще започнат да се лекуват", коментира още изданието.

Има доста място за подобрение, изтъква пред Bloomberg икономистът от Oxford Economics в Лондон Ангел Талавера, след като през миналата седмица данните за европейската икономика изненадващо надхвърлиха очакванията на анализатори и бе отчетен ръст от 2.2% при прогноза за 1.7 на сто през май.

Талавера допълва, че ако не станем свидетели на неочакван шок, в следващите години растежът на икономиката на еврозоната ще продължи

В свой доклад от Международния валутен фонд посочиха, че европейският регион, който включва както еврозоната, така и развиващите се икономики в Централна и Източна Европа, има положителен ефект върху останалата част от света.

За еврозоната икономистите, анкетирани от Bloomberg, са увеличили прогнозите си за растеж осем пъти през тази година. Данните, които вероятно ще бъдат публикувани във вторник, се очаква да покажат, че регионът е придобил по-голяма мощ през третото тримесечие.

От Credit Suisse уточняват, че има добри предпоставки растежът в еврозоната да набере още повече сила през 2018 година. През миналата седмица от швейцарската банка повишиха прогнозата си да за във валутния съюз на 2.5% през следващата година.

У нас

По данни на Министерството на икономиката България е сред първите пет страни по икономически растеж в Европейския съюз. Страната ни се подрежда и в челната тройка по най-ниска задлъжнялост. Пред нас са само Естония и Люксембург, по данни на Евростат, цитирани от БНР. През 2017 година са отчетени и рекорди на пазара на труда. Броят на заетите достига 3.2 млн. души или близо 72%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във