Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономиките със суперкомпютри рязко ще надминат останалите, предвижда Борисов

В следващите години икономиките, които разполагат със суперкомпютри, рязко ще надминат останалите. За няколко години толкова промени станаха, които не сме си ги и представяли. Неслучайно водещите икономически сили в света Япония и САЩ притежават суперкомпютри. Неслучайно оттам започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт без човешка намеса в него. Това може да се прави само със специална инфраструктура. Това  заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция под надслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

"България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта", обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Тя съобщи също, че през май ще предложи амбициозна дигитална стратегия, включваща изкуствен интелект и киберсигурност.

Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри.

"Необходимо е средствата от 1 милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда. С този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества", коментира перимерът.

Той изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

Facebook logo
Бъдете с нас и във