Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономиката на благосъстоянието е новият икономически показател на ЕС

Съветът по заетостта и социалната политика на Европейския съюз обсъди в Брюксел темата за икономиката на благосъстоянието като значително по-точен измерител за икономическото представяне и социалния прогрес спрямо традиционното отчитане на ръста на брутния вътрешен продукт. 

Икономиката на благосъстоянието е направление, което обединява в себе си няколко основни аспекта на реалното икономическо развитие на една държава. "Основните направления, които съставляват икономиката на благосъстоянието, са социална конвергенция, образование, здравеопазване и пазар на труда," подчерта почетният консул на Финландия в България Красимир Ганчев пред Bloomberg. По думите му така наречените "социални търтеи" са проблем не само у нас, но и в редица други страни с далеч по-развита икономика от българската. Ганчев посочи като добър пример в разрешаването на този проблем Финландия, в която въпросът със "социалните търтеи" е решен чрез публичния сектор, където могат да бъдат ангажирани всякакви хора.

"В страната се работи и от ранна възраст, за да може децата да имат вътрешна мотивация, да се впуснат в реалната икономика без това да им бъде представена по скучен начин. Равните права на половете са изведени в култ. Социалната политика на Финландия вече не стимулира седенето вкъщи. Има стимули, които се отразяват на данъчната политика и на данъчния статус, когато втори или трети човек в семейството работи. И не на последно място – културата. Каквото и да прави държавата, ако в семейството не е възпитано правилно отношение към участието в икономическите дейности, нищо няма да сработи," коментира Ганчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във