Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономическите перспективи пред Германия са се влошили

Перспективите пред германската икономика са се влошили значително през септември. Това показва месечното проучване на мюнхенския институт "Ифо" (Ifo), което цитира ДПА.

От анализа става ясно, че Индексът за бизнес климата на института се е понижил с 4.3 пункта спрямо август, за да достигне до 84.3 пункта, което е най-ниското му равнище от месец май 2020 година.

Припомняме, че експертите очакваха по-малък спад - до около 87 пункта.

"Германската икономика се плъзга към рецесия", коментира пък президентът на "Ифо" Клеменс Фуест. 

Проучването сред немските компании показва, че те оценяват както сегашното си положение, така и перспективите за бъдещото икономическо развитие в следващите месеци, за по-лоши. 

А проблемът наистина е сериозен, тъй като във всички проучени сектори - и в промишлеността, и в услугите, и в търговията и в строителството, фирмите са на мнение, че перспективите им са се влошили спрямо август.

Германската икономика продължава да страда от негативния развой на редица световни събития, включително и войната в Украйна, енергийната криза, проблемите в глобалната търговия и по-високите лихви, които оскъпяват заемите и инвестициите на компаниите.

Пандемията от коронавирус също оказва своето влияние, според експертите на института. Заедно с това, политиката, която следва Китай за нулев Ковид все още спъва възстановяването и развитието на глобалната търговия. А по този начин дейностите на пристанищата и на заводите са нарушени заради тези ограничителни мерки и нарушенията и несигурността във веригите на доставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във