Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономическият растеж в България е над средния за Европейския съюз

"Привличането на инвестиции е основен приоритет, за да запазим растежа, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си на Първия Пловдивски икономически форум.

През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3.6% при 2.4% за ЕС, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си на Първия Пловдивски икономически форум.

"Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа. Важни за нас са проектите на местни и чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти", подчерта той. В България има дисбаланс по отношение на разполагането на инвестициите, но през последните години благодарение на Закона за насърчаване на инвестициите се наблюдава интерес и към региони, които са изостанали.

На събитието бе подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона". В документа са заложени мерки за насърчаване на инвестициите в България,  за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката. Очаква се и мултиплициране на водещия частен опит при структурирането и развитието на "Тракия икономическа зона" и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.

"Тракия икономическа зона" е най-развитият индустриален проект в България с площ от  10 700 000 кв. м и успешен модел за публично-частно партньорство. Тя се развива от "Сиенит холдинг" в сътрудничество с "КЦМ 2000" АД, израелски и италиански партньори, Областна администрация Пловдив, девет общини (Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски) и четири клъстера.

От миналата година общините Бургас и Хасково се включиха в "Тракия икономическа зона".

Facebook logo
Бъдете с нас и във