Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономическият министър очаква растеж над 3% през 2019 г.

Основните показатели в есенната макроикономическа прогноза за 2019 г. са за запазване на предвидения икономически растеж. Очаква се той да достигне над три на сто като двигателите му основно ще са потребление и инвестиции, а до края на мандата на това правителство БВП може дори да надмине 130 млрд. лв. Данните прочете при изслушването си в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Темата беше за инвестициите и перспективи за икономически растеж на българската икономика. 

"Прогнозите са за стабилен икономически ръст тази година - над средния за ЕС. За 2017 г. официално имаме над 380 млн. евро увеличение на преките чуждестранни инвестиции. През 2018 г., според БНБ, те са се повишили с малко над 10 на сто за година като влезлите у нас преки чуждестранни инвестиции са за 1,520 млрд. евро т.е. с 10,3 на сто или с над 143 млн. евро повече от вложенията за януари-декември 2017 г..  Данните подлежат на ревизия от централната банка следващите месеци", уточни Караниколов.

Икономическият министър подчерта, че 2018 г. е била една от най-успешните за преработващата промишленост и за автомобилния сектор. Към момента в автомобилната индустрия работят над 220 фирми, произвеждащи компоненти за всички големи световни производители на коли.

"Само през последните три години общият размер на инвестициите в този сектор е за 480 млн. лв., разкрити са над 7800 нови работни места. Положителна тенденция е, че голяма част от инвестициите за м.г. са в райони с голям дисбаланс, най-вече в Северна България", каза Емил Караниколов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във