Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Икономическият министър намекна, че иска да смени борда на ДКК

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал намерение да смени ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК), но това не може да се случи. Холдингова компания се управлява от управители, на които министърът не може да въздейства, защото има орган над тях, обясни Петков.

"Под тях могат да се случват ремонтни дейности без обществени поръчки. Компанията предпазва и дава възможност за огромно дейности без обществени поръчки. Целият военно-промишлен комплекс е там -  ВМЗ – Сопот и „Кинтекс... Влизаме в ДКК с идеята за повече прозрачност, въпреки че още не можем по никакъв начин да сменим ръководството“, заяви министърът пред bTV.

Петков даде заявка, че докато е министър, назначена от него комисия ще проверяваме всеки ремонт на язовири, включително на ниво транспортни разходи и единични цени на бетон.

По-рано той заяви, че след проверката на язовири е установил, че има три неработещи, празни, но ремонтирани язовири за 4.8 млн. лева. Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с информацията, представена от служебния икономически министър. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност. 

Относно обвиненията, че заради проверката Петков е източил предварително язовирите –  Кирил Петков каза: „Това някой да мисли, че се източва, за да се снима, това е безобразие.“

"Крановете са отворени през цялото време. Жалко е да чуя такива упреци, двойно повече пари са изхарчени, а при всеки дъжд водата се оттича, защото не е ясно по закон завършен ли е ремонтът", обясни Петков.

Той добави, че се надява от днес всеки язовир, който е завършен, да се напълни.

„Средствата трябва да се изразходват по най-ефикасния начин“, каза още икономическият министър.

„Платени от ДКК тези язовири са празни, по закон се водят в ремонт и не могат да се завирят. 400 язовира и 630 милиона вкарани в тази дейност,3 са празни и затревени и без право да събират вода“, коментира Петков и обърна внимание на ДКК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във