Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Играта с маските продължава

От един месец ни правителство, ни оперативни щабове, ни контролни органи знаят кой какво шие, внася и продава!

Работата с маските съвсем загрубя. В смисъл такъв, че или наистина никой не знае какво се случва и какво би трябвало да се случи в тази пазарна ниша, или някой продължава да ни върти на... - хайде, спазваме благоприличието - върти ни на малкия си пръст. И то с такова усърдие, че в най-скоро време всички ще изтрещим и ще стане мазало. 

 

Около седмица след въвеждането на извънредното положение, "БАНКЕРЪ" си направи труда и профилактично провери как стои въпросът с маските в милата ни татковина. Отговорите, които получихме бяха... многозначителни, да речем:

Анета Михова, управител на "Юнимедика" - фирма, търгуваща с медицински изделия: Страната ни разчита на собствено производство и на някакви малки количества, които свършват главоломно бързо. Имаме контакти в страните, където се произвеждат истински маски, но не можем да внесем дори единични бройки. Проблемът обаче не е само с маските, а и с ръкавиците, калцуните, престилките.... Имаме договори с болници, но не можем да ги изпълним. Те търсят, но ние няма откъде да вземем. В повечето държави производителки износът е забранен. Но дори да го разрешат - търсенето е толкова голямо, че ако ви кажа за какви цени става дума, направо ще паднете!"

"Хелмед България": „Отказваме да зареждаме. Работихме с вносители от Китай, но през януари те затвориха. Очаква се кризата при тях да продължи до юни. Нашите производители нямат достатъчно капацитет, от „Момина Крепост АД“ казаха, че произвеждат по 10 000 маски на ден, което ще стигне само за една болница. А другите?“

"Момина Крепост" АД - отговорът е след запитване от наша страна можем ли да си поръчаме маски, колко ще ни струват и кога ще ни ги доставят: „Благодаря ви за проявения интерес към нашите изделия. На този етап не можем да отговорим на вашето търсене, тъй като капацитетът ни е запълнен в следствие на засиленото търсене. Ако можем да бъдем полезни с други артикули, насреща сме.“

Писмото, което изпратихме по-късно - вече от името на „БАНКЕРЪ“, така си и остана - без отговор.

На 24 март пък изпратихме до правителствения пресцентър следните четири въпроса:

1.  Според информация, разпространена в медиите от името на министър-председателя г-н Бойко Борисов, България имала готовност да произвежда по 1 млн. маски за еднократна употреба седмично. Това вярно ли е, или „някой“ пак нещо се е объркал, след като подобно решение в сайта на Министерския съвет не може да бъде открито?

2. Бихте ли ни предоставили списък с имената на фирмите, които по принцип изработват предпазни маски, защитни облекла, ръкавици и шлемове, както и на фирмите, мобилизирани от правителството да произвеждат такива артикули във връзка с пандемията?

3. Правителството заделяло ли е специални средства за финансиране на форсмажорното производство на маски, облекла, ръкавици и шлемове, или производството и реализацията ще става на пазарен принцип? Ако е вярна първата хипотеза - какъв е размерът на целевата субсидия?

4. По каква схема ще бъде изпълнен ангажиментът на държавата за внос на 1 млн. теста за Covid-19 - чрез обществена поръчка или директно възлагане на конкретни фирми?

Отговорът пристигна светкавично - още на другия ден. Цитираме го едно към едно, защото издава... Всеки сам може да прецени какво точно издава съдържанието му: 

"След проведената в началото на март месец среща в Министерство на икономиката с членовете на Националния оперативен щаб и представители на текстилните асоциации и водещи производители, бе потвърдена от страна на бранша готовността да се включат в производството на предпазни облекла и средства, за да се задоволят нуждите на българския пазар, като приоритетно се снабдяват тези, които пряко участват в борбата с разпространението на коронавируса.

Към момента три фирми в България, които са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната, произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Те вече са доставили повече от 2500 бр. и се очаква в близката седмица поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Фирмите заявяват възможност да шият до 2000 бр. на ден при осигуряване на необходимите мембрани и платове. В момента има и други фирми, които изпитват прототипи с намерението да ги предложат на пазара.

Същевременно десетки фирми в България вече са създали капацитет за шиене на маски, като са налице и първи договаряния за съвместни производства между фирми за производство и за доставка на платове и шивашки фирми. Сред тях има такива, които са заявили готовност да реорганизират производството си и да произвеждат по над 100 000 броя маски седмично при осигуряване на подходящите материали. На базата на заявения от фирмите капацитет може да се обобщи, че в България има възможност да се създаде производство на около 1 милион маски седмично. Това производство, след като задоволи нуждите в страната, може да бъде ориентирано и за износ.

Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия е натоварена със задачата да посредничи при осъществяването на контакти между научните екипи, разработили защитните продукти и фирмите от текстилната индустрия, готови да се включат в производството им.

Целева субсидия за производството няма. Държавата ще закупува съобразно потребностите си. В момента мерките, предприети от правителството имат за цел да съдействат за обезпечаване на производството, така че да се попълни недостига на този вид средства на българския пазар.

Съгласно Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки на ЕС ще бъдат доставени 1 млн. теста за България. Съответните количества ще бъдат платени или от бюджета, или със средства от ОПРР.

За изготвянето на отговора информация ни е предоставена от Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката, Министерството на финансите и Националния логистичен координационен център."

 На 26 март, след тричасово "бърникане" в интернет, "БАНКЕРЪ" успя да локализира една камара български фирми, оповестили готовността си да снабдят българина с животоспасяващи маски: "Мак" (Габрово), "Мересев" (Стара Загора), "Рая прима" (Бургас), "Морски знаци" (Бургас), "Екстрапак" (Велико Търново), "Интендантско обслужване" (Калофер), "Медхаус Суис България", Държавната опера в Бургас, "Аполо" (София) и т.н.

На 27 март - ново двайсет: на извънредно заседание, Министерският съвет одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, според който Министерството на здравеопазването ще купи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Средствата са осигурени от бюджета на Оперативна програма „Региони в растеж“.

На 31 март - още по-ново двайсет, даже... двеста и двайсет: за да успокои духовете след като премахна налудната си заповед, според която носенето на маски става задължително, здравният министър публично заяви:

"Ще гледаме в най-скоро време да доставим маски. 1 милион маски ще закупи държавата и ще ги разпредели през социалните услуги за хората, които са затруднени да си купят и да открият. Договорили сме и 2 милиона маски, които ще пристигнат през следващата седмица от Китай..."

А на 2 април (четвъртък), по време на редовния си брифинг, шефовете на Националния оперативен щаб изведнъж свалиха гарда и обявиха, че всяка маска - дори и ушитата вкъщи от стара престилка и обикновена марля - вършела същата работа като професионалната "такава". Тоест - предпазвала хората от кихането и кашлянето на собственика ѝ.

Така че... който иска да чака китайски маски за държавна сметка - да чака. Белким получи нещо повече от едната гола надежда. Който не иска - да отваря скринове и гардероби, да дере чаршафи и да ги тапицира с тензух. Защото и марлята вече е кът...

Facebook logo
Бъдете с нас и във