Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИГРАТА С ЛИЦЕНЗИТЕ ОБИДИ БЕРЛИНИШЕ ЛЕБЕН

Пенсионна компания Берлинише лебен напуска българския осигурителен пазар. Това решение собствениците на българо-немското дружество обявиха официално в началото на тази седмица. Според представители на компанията това решение е продиктувано от факта, че политиката на английската финансова група CGNU, към която принадлежи и Берлинише лебен, е да съсредоточи усилията си върху овладяване на пазари, на които може да заеме водеща позиция и които предлагат висока възвръщаемост на капитала. По оценка на CGNU българското дружество, влизащо в състава на международната финансова група, не е успяло да удовлетвори тези изисквания.
Немската компания Берлинише лебен регистрира едноименно дружество у нас преди повече от година. През май 2000 г. мениджърите на компанията обявиха официално и инвестиционните си намерения на българските финансови пазари, а освен това закупиха шикозен офис. На 21 септември същата година българо-немското дружество получи и лиценз да развива пенсионноосигурителна дейност у нас.
Към момента броят на осигурените в Берлинише лебен лица са около 10 000. От тях около 4000 са в професионален фонд и около 6000 - в универсален фонд. Интересното в случая е, че повечето от въпросните 4000 членове на професионалния фонд не се осигуряват в българо-немското дружество по собствена воля, а се озоваха там след служебно разпределение. Сега съгласно закона Берлинише лебен ще прехвърли портфейлите с осигурените при тях лица в някой от останалите лицензирани фондове. Интерес към пакетите вече са проявили няколко пенсионни дружества, но според много сигурни източници представители на Берлинише лебен вече са водили предварителни разговори с ИНГ пенсионноосигурително дружество и с Алианц-България. Осигурените, които имат реални вноски и не искат да бъдат прехвърляни служебно в друго дружество, ще могат да получат парите си, а след това и да си изберат друг осигурител. Финансовият сектор проявява интерес и към някои от служителите на Берлинише лебен, научи в.БАНКЕРЪ. Вече е имало и конкретни разговори по тази тема.
Освен осигурителен бизнес Берлинише лебен имаше желание да развива и застрахователен бизнес у нас. Но така и не получи лиценз заради множество бюрократични спънки от различно естество. Според запознати обаче най-късно до месец българо-немското дружество щеше да получи разрешение да се занимава и със застраховане. Търпението на мениджърите на Берлинише лебен свърши по-рано. Те вече уведомиха Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта, че напускат финансовия пазар у нас, което означава, че се отказват и от намерението си да развиват застрахователен бизнес в България. Отгоре на всичко българо-немското дружество ще трябва да заплати комисиона на надзорния орган, задето неговите служители са обработвали документите за издаване на застрахователен лиценз.
Явно единствената инвестиция на Берлинише лебен в България ще остане красивата сграда на ул. Оборище в столицата, където компанията смяташе да работи. Според нейни представители, сградата поне засега няма да се продава, а ще се отдава под наем. От компанията твърдят, че при по-добро стечение на обстоятелствата след време не изключват възможността да се върнат отново в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във