Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Играчите в енергетиката се пренареждат

Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците, пред в."БАНКЕРЪ"

Инж. Божидар Митев е роден през 1945 г. в София. Завършил е Техническия университет през 1973-а със специалност "Топло- и ядрена енергетика". До 1997-а е работил в "Топлофикация" - София, и е бил председател на управителния съвет и изпълнителен директор на дружеството. Митев е учредител на Независимата синдикална федерация на енергетиците в КНСБ и неин дългогодишен председател. 


Г-н Митев, как се стигна до сегашното положение в енергетиката - свръхзадлъжнялост на НЕК, изостряне на отношенията между държава и електроразпределителни дружества, огромни дефицити в цялата система?

- Аз отдавна заявих, че НЕК съзнателно се тласка към несъстоятелност. Ясно е, че делото с "Атомстройекспорт" по арбитража за АЕЦ "Белене" го губим и руската компания става собственик на т.нар. гьол. Тези дългове обаче, натрупани от уж различни директори, но реално с чисто политически решения, тях какво ще ги правим? Единствените активи на НЕК, с които те могат да бъдат покрити, са водноелектрическите централи. Моята теза е, че се правят много сериозни опити за преразпределяне на собствеността в енергетиката. Това, което се случва с електроразпределителните дружества, също е част от този процес. Ето в ЧЕЗ освен мажоритарния собственик вече има и други фирми акционери - някои групирани, други не - с по 10-12 на сто.


А какъв може да е мотивът за подобно преразпределяне? Комисиони?

- Може - все пак става въпрос на собственост за стотици милиони левове.


Права ли е държавата да си търси парите за зелена енергия от ЕРП-тата, при положение че НЕК им дължи далеч по-големи суми?

- Знаете, че аз никога не съм бил защитник на електроразпределителните предприятия. Много преди Бойко Борисов и ГЕРБ да дойдат на власт, ние като синдикат казвахме, че техните лицензи трябва да се отнемат, защото поверените им дружества се източват юнашки. Навремето, още преди раздържавяването им - през 2004 г., направихме подписка срещу приватизацията, под която се подписа половината парламент. Тогава представихме и едно изследване на университета в Гринуич, което е поръчано от ЕPSU- европейската федерация на синдикатите в публичните услуги. То изследва раздържавяването на енергийния сектор в цял свят и последиците от него. Имаше убийствени изводи и най-важният бе, че никъде, ама никъде по света енергийната приватизация не е изиграла положителна роля.


Защо?

- Защото в енергетиката обслужваш огромен обществен интерес. А когато частник стане собственик на енергийни активи, е нормално той първо да търси печалба, а после да мисли за обществения интерес. И при нас е така. През 2009-2010-а Бойко Борисов, макар и с голямо закъснение, каза някои истини за състоянието на електроразпределителните фирми, но така и не му достигна воля да им вземе лицензите. След това те постепенно приведоха работата си съгласно изискванията на закона. Няма спор - разликата в това как те работеха преди 2009-а и как работят сега, е огромна. Скандалното е, че ги поставяме под общ знаменател и се искат лицензите и на трите дружества, а за всяко могат да се кажат конкретни неща.


Да ги кажем. Кое работи най-добре?

- Безспорно ЕВН, което поддържа мрежите в Югоизточна България. Те са най-потърпевши от скандала с неразплатената зелена енергия, но въпреки това продължават да правят инвестиции в мрежата си, стараят се да бъдат коректни към потребителите си и се вслушват както в гласа на специалистите в бранша, така и в този на потребителите. Те запазиха и организацията на работа - старите разпределителни региони сега са техните клиентски центрове и в същото време осъществиха децентрализация, като дадоха големи права, но и отговорности на шефовете по места.


Към ЧЕЗ имам някои забележки - например трудно се адаптират към нашите условия, само че това не е чак толкова страшно. Но ако трябва на някой да се отнеме лицензът, това е "Енерго Про" ...


Те също са чешка фирма...

- Е, кой е истинският собственик никой не ти казва. А нас са ни учили да не вярваме на търговския регистър. Отношението към собствените им работници и специалисти е отвратително - уволниха голяма част от кадърните си хора. Не се правят никакви инвестиции и само заради това, че системата ще рухне, си струва да бъдат изгонени от България. От "Енерго про" се оправдават, че са изстискани и смачкани от държавата, но приключиха на 10 млн. лв. печалба. Изнесоха и близо 30 млн. лв. на депозит в Чехия, защото уж били по-добри лихвените условия. За да не се стига до подобни парадокси, аз още преди няколко години предложих да върви един непрестанен регулаторен одит - не само на ЕРП-тата, но и на всички дружества в енергетиката. Защото цените по веригата се определят непрозрачно - не от онази страна на бул. "Дондуков", където е разположена Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а от другата - в Министерския съвет. И тогава с нашето предложение бяха съгласни всички - и енергийните дружества, и бизнесът. Но то така и не бе прието от управляващите. Вие сами си отговорете защо.


Какво трябва да се направи, за да се излезе от този порочен кръг?

- Още при февруарските протести излязохме с пакет от мерки какво да се направи в краткосрочен план, за да се стабилизира енергетиката. Настоявахме да падне цената за пренос. Имаше трогателно разбирателство между бизнес и синдикати, че е необходимо икономиката да заработи. И какво се случи - на три пъти намалиха цената на тока. Направиха си гаргара не само с електроразпределителните дружества, но и заложиха фалита на Електроенергийния системен оператор, като намалиха драстично цената му за пренос. Сега управляващите тръбят, че са го лицензирали като преносен оператор, но дали Европейската комисия ще му даде съответната нотификация? Няма да даде, защото едно от изискванията е да има финансова стабилност. А ЕСО не е финансово стабилен. Затова сега ръководството му иска двойно поскъпване на таксата за пренос на ток - до 9.70 лв. за мегаватчас, точно колкото бе старата цена.


Да се върнем обаче на въпроса Ви. Преди по-малко от два месеца организирахме и инициативата "Да спасим енергетиката"...


... В която парадоксално, вие профсъюзите, сте заедно от едната страна на барикадата заедно с ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго про"...

- Не само. И с КРИБ, Българската фотоволтаична асоциация, БСК и т.н. Интересното е, че управителят на "Енерго про" Стефан Абаджиев каза: Тук сме се събрали хора, които дори се съдим. И наистина аз водя дела срещу "Енерго Про", тъй като ми уволниха синдикални лидери. Но работодатели, синдикати и инвеститори се обединихме около обща позиция за спешни мерки, което е показателно колко плачевна е ситуацията. Ние добре знаем, че енергетиката е една обща система, но това трябва да го разберат и тези, които вземат решенията в държавата.


Не го ли разбират?

- Явно не. Защо не се присъединихме към предложението на страните от Вишеградската четворка да обединим енергийните си пазари, което бе прието от Румъния? Ние с Румъния сме производители, а Чехия, Словакия, Унгария и Полша са нетни вносители. Само че това предполагаше по-бързо да се либерализира пазарът с балансиращата енергия и да се решат всички тези въпроси, които още стоят нерешени.


В крайна сметка винаги стигаме до цената на тока. Съгласен ли сте, че тя трябва да се увеличи?

- Цената не може да остане такава, каквато е в момента. Тя няма как да е много по-различна от цените в региона - всичко друго е изкуствено поддържане. Да, електроразпределителните дружества са удобна салфетка за политиците, но е факт, че за да се балансира системата, е необходимо отнякъде да влязат пари. И те трябва да се вземат от потребителите най-вече. Съгласен съм, че е наложително да се търсят и резервите, но не на всяка цена, а само където ги има. Необходимо е и да се увеличи щатът на ДКЕВР - не да са 110 души, а 310, ако се налага. Само че да има експерти, които днес проверяват едно енергийно дружество, утре са в друго. Да има публичност и да се знае за какво се харчат средства и къде какво изтича. Тогава никой няма да говори за енергийна мафия. Защото не енергийна мафия е причина за бедността на българина.


На второ място, държавата трябва да подпомага не всички, а само енергийно бедните семейства, които по наши сметки са около 500 хиляди. Тогава бизнесът ще може да работи нормално. Именно държавата е длъжна да балансира тези интереси, а тя не го прави. Дали е нарочно или не, е друг въпрос, но пак стигаме до това, което ви казах по рано - преразпределението на собствеността в енергетиката.


И НЕК, и натрупаните дълговете...

- Държавата трябва да припознае като дълг тези изкуствено натрапени задължения на НЕК. Компанията не е харчила пари за АЕЦ "Белене", няма вина за цените за пренос и достъп, за цената на зелената енергия, която трябва да плаща...


Но в случая говорим за суми от порядъка на милиарди левове. Откъде ще се вземат те?

- НЕК дължи над 800 млн. лв. на дружества в енергетиката и ако те не бъдат разплатени, това ще доведе и до фалити на други фирми. Едно от решенията на проблема е да се вземе външно финансиране, но е необходимо то внимателно да се обмисли. Другото, както вече споменах, е, че категорично трябва да се върви към нови тарифи на тока. Те могат да се променят и по-често, но не за да се отговори на нечии предизборни мераци, а за да се върви към балансиране на сектор "Енергетика". Например от 1 юли една цена за дадено дружество, от 1 октомври - друга. Няма да стане от раз, но не бива и да се чака цяла година, за да изтече ценовият период.


Вярно ли е, че "Топлофикация София" е пред стачка?

- Ами, от четири години заплатите в дружеството не са пипани. Имахме срещи с ръководството на компанията, както и с кмета Йорданка Фандъкова. Ясно заявихме, че до 29 април искаме да има готово решение за реално увеличение на заплатите на експлоатационния, оперативния и ремонтния персонал с до 30 на сто. Все пак това са хората, които изкарват парите на тази фирма. За останалите служители искаме 10% индексация. Това съвсем не е толкова много - ако погледнете финансовия отчет на "Топлофикация София" за миналата година, ще видите, че едва 4.3% от общите разходи са били за труд. А в същото време средната работна заплата изостава с 60% спрямо средната работна заплата в енергийния бранш. Един турбинист взима 700 лв., а никъде в енергийната система няма толкова ниска заплата. Дори в "Брикел" взимат много повече. Така че ако на 28 април няма предложение за споразумение, ние ще стачкуваме пред общината. И искам да уточня, че това не е политическа агитация преди изборите. Просто хората си искат парите.


Започна процедура за избор на частен мениджър, който да управлява дружеството. Това, предполагам, ще доведе и до нови шефове в "Топлофикация"?

- Такова слабо ръководство като сегашното "Топлофикация София" не е имала в историята си. Чудя се и на общинския съвет - те са като мазохисти. Лъжат ги, че компанията е на печалба, и те са щастливи и пляскат с ръце. В същото време инвестициите в мрежата клонят към нула лева, но пък добре работят с фирмата на кумеца на Цветан Цветанов - "Ти Ви Би", която изобщо не е специализирана в топлофикационното строителство. Колкото до конкурса - аз не мисля, че външен мениджър може да оправи топлофикацията. Нужни са нормативни промени. Някои от тях няма да се харесат на потребителите, но те си имат своята пазарна логика - купуваш нещо - плащаш. За съжаление обаче няма политическа воля подобни промени да бъдат приети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във