Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Идват ли големите балкански инфраструктурни проекти?

Премиерът Бойко Борисов ще отпътува днес  от Солун, Гърция, за Сараево, Босна и Херцеговина. Борисов ще има среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и ще участва в международен бизнес форум.

По-късно през деня се очаква премиерът Борисов да бъде награден със "Златен плакет - Европейска личност на годината", давана от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Призът се дава на българския министър-председател за личното му ангажиране за икономическото сътрудничество в региона.

Вчера премиерът пристигна в Солун, където участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. В рамките на четиристранната среща премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич обсъдиха ускоряването на реализацията на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на държавите в региона. Тема на срещата бе и задълбочаването на регионалната стабилност.

"Всичко, което правим днес на Балканите, има значение за бъдещето. Всички ние в региона трябва да се стремим да вдигаме доходите и да увеличаваме БВП – това е истинското Балканско съревнование. Можем да го постигнем чрез общите си цели – развитие на транспортните коридори и инфраструктурата, като паралелно разширяваме търговията по жп системите, морския и речен транспорт. За да има пазар, за да има здравословна конкуренция, трябва да имаме изградени и действащи системи", заяви Борисов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски представи пред своите колеги напредъка по основните пътни и железопътни проекти, както и внедряването на система за електронно таксуване по българските магистрали. Той посочи, че се очаква системата да влезе в експлоатация за автомобили до 3,5 тона през януари 2019 г., а за автомобили над 3,5 тона – до август 2019 г. Министрите коментираха, че ключов момент е постигането на оперативна съвместимост на системите за таксуване в съседните държави. Московски уточни, че това е заложено като изискване в тръжната документация и предстои процедура за избор на доставчик на европейската услуга за електронно пътно таксуване.

В рамките на четиристранната среща министрите обсъдиха изграждането на мултимодалния коридор  Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и евентуалното включване на Румъния в това направление. Министър Московски посочи, че с разширяване на териториалния обхват на коридора се увеличава неговата рентабилност и по тази причина Европейската комисия е дала препоръки за присъединяването на Румъния към проекта.

По отношение на трансграничните пътни и железопътни връзки Ивайло Московски заяви, че страната работи активно за изграждането на възможно най-голям дял пътища и жп линии, които ще осигурят транспортната свързаност със съседните държави и ще засилят търговките и икономически връзки. Той изтъкна, че нуждата от инвестиции е огромна, както в жп, така и в пътния сектор, и очакванията на правителството са след въвеждането на по-справедлив модел на тарифиране по българските пътища, транспортният сектор да се балансира

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във