Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Идва нов клонинг на Биткойн

По-малко от три месеца след като най-популярната криптовалута Биткойн (Bitcoin) се разцепи и на пазара се появи Биткойн Кеш (Bitcoin Cash), предстои появата на още един клонинг. На 25 октомври е планирано да бъде пуснат Биткойн Голд (Bitcoin Gold). Основната разлика между "златния" и оригиналния биткойн е алгоритъмът за тяхното получаване. Новата монета ще използва "Equihash" алгоритам вместо традиционния SHA256.

Според създателите на Биткойн Голд, сред които фигурира и българинът Мартин Куванджиев, целта на новия продукт е "да направи Биткойн отново децентрализиран". Според тях истинската визия на създателя на виртуалната валута Сатоши Накамото се е провалила в съвременната реалност, при която производството и разпространението на оборудване за добив на биткойн е доминирано от няколко компании, разрушаващи баланса и притискащи по-малките миньори. Проблемът е, че с повишаването на стойността на монетите в добива им се включиха мощни финансови организации и на практика извадиха от играта обикновените потребители. 

Идеята сега е, че чрез промяната на алгоритъма цялото специализирано минно оборудване за SHA256 да се окаже непотребно за добива на блокове на Биткойн Голд. По този начин новата валута щяла да предостави възможност на безброй нови хора по света да участват в минния процес с широко разпространен потребителски хардуер, който се произвежда от реномирани компании.

Разбира се, не е изключено след време нещата около Биткойн Голд да се променят така, както при оригиналния Биткойн. И тогава навярно ще има нови клонинги. От днешна гледна точка обаче е важно да се отбележи, че първоначалният метод за дистрибуция на Биткойн Голд  ще е същия като този при Биткойн Кеш - всички притежатели на оригинални биткойн монети ще получат същото количество от новите "златни" пари на 25 октомври. За да стане това обаче, е необходимо компанията, поддържаща онлайн портфейлът, в който съхранявате монетите си,  да реши да приеме промяната. При предишното разцепване някои борси и портфейли първоначално отказаха да поддържат Биткойн Кеш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във