Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Идва ли петата свобода в ЕС?

Колкото и абсурдно да звучи, дигиталните услуги в ЕС все още са ограничени от границите на отделните държави.

Замисляли ли сте се, че днес е много по-лесно да изпратите бурканче лютеница и салам отвъд полярния кръг, във финландската провинция Лапландия, отколкото песен от iTunes или друг интернет портал в съседна Румъния. Уж живеем в дигиталната ера, в която интернет не познава граници и по цял ден пред очите ни светят екраните на лаптопа, смартфона или таблета, но всичко това е само привидно. В действителност националните ограничения в Европейския съюз все още определят, и то произволно, кои от европейските граждани могат да купуват дигитални блага и услуги и кои - не. Казано накратко: нямаме единен цифров пазар. И хората, които инак могат да пътуват свободно във всяка страна членка, нямат възможност да използват онлайн стоки и услуги. Интернет компаниите и стартиращите предприятия пък имат пред себе си изключително стеснени хоризонти, поради което буквално бягат към американския пазар. Бизнесът и правителствата също не могат напълно да се възползват от дигиталните инструменти и като цяло изостават от съвременните тенденции.

Точно поради тази причина преди близо година, в последна реч пред Европейския парламент, бившият вече естонски президент Тоомас Хендрик Илвес призова за създаването на пета свобода в Европа. "Преди шестдесет години, когато Договорът от Рим е поставил основата на това, което днес наричаме четирите свободи на движение на хора, стоки, капитали и услуги, нищо не е било дигитално. Днес ние живеем в един напълно различен свят. За да се отрази размерът на тази промяна, предлагам да прибавим пета свобода - свободно движение на данните", каза тогава Илвес. Според идеите свободното движение на данни като начало ще означава достъп до услуги навсякъде в ЕС. Онлайн търговията няма да бъде ограничена от държавата, в която е регистриран съответният акаунт или банкова сметка. Електронното идентифициране пред институциите ще стане възможно навсякъде. Дори електронните рецепти за лекарства трябва да могат да се приемат във всяка една държава членка.  


Ако се премахнат излишните регулации и 28-те цифрови пазара на Евросъюза станат единни, общносттa ще печели по 415 млрд. евро на година - увеличаване на БВП на съюза с 3%, изчисли Европейската комисия.


Първата крачка или по-скоро основата за създаването на т.нар. пета свобода ще е отпадането на роуминга през лятото. Установено е, че за миналата година 64% от европейците са използвали интернет, за да теглят игри, снимки, филми или музика. По-голямата част от тях са го правили чрез мобилните си устройства. Така че възможността да не нарушават навиците си по време на почивка или командировка скоро ще е налице, след като мобилният интернет няма да се таксува допълнително в рамките на ЕС. Това обаче никак не е достатъчно, защото все още няма преносимост на достъпа до услуги. Когато например френски потребител ползва онлайн услугите за филми и сериали на Canal+, той има достъп до тях само във Франция, но не и когато е на почивка в Хърватия или по работа в Дания. Същото е и с всички онези услуги, при които прилагането на правилата за авторското право е от голямо значение. Сред тях са платформите за видео по заявка (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), за онлайн телевизионни услуги (Viaplay на Viasat, Now TV на Sky, Voyo), за стрийминг на музика (Spotify, Deezer, Google Music) или за игри (Steam, Origin).

За да се промени положението и да се тръгне най-сетне към единен цифров пазар, в Брюксел бе постигната договореност между Европейския парламент, държавите членки и Европейската комисия за нови правила, позволяващи на европейците да ползват услуги за онлайн съдържание, докато пътуват в рамките на общността.

"Това споразумение ще донесе конкретни ползи за европейските граждани. Хората, които са се абонирали за любимите си сериали, филми, спортни събития, книги, видеоигри и музикални услуги у дома, ще могат да ги гледат и слушат, когато пътуват в Европа. Това е нов важен етап от премахването на бариерите на цифровия единен пазар... Сега са необходими споразумения по другите ни предложения за модернизиране на правилата за авторското право в ЕС и за осигуряване на по-широк достъп до творческото съдържание през границите", заяви заместник-председателят на Еврокомисията Андрус Ансип.

Доставчиците на услуги за онлайн съдържание, като Netflix, MyTF1 или Spotify, ще проверяват държавата по пребиваване на абоната по различни начини - примерно по данните за плащането, наличието на договор за интернет или IP адреса. Съответно всички те, които имат платени услуги, ще трябва да спазват новите правила. А тези, които предлагат безплатни услуги, като онлайн обществени телевизии или радиа, ще имат възможност да решат дали да осигуряват на клиентите си преносимост, или не.

Договореният текст предстои да бъде потвърден официално от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Предвижда се посочените разпоредби да влязат в сила във всички страни от началото на 2018-а, като доставчиците и носителите на права ще разполагат с девет месеца, за да се подготвят за тяхното прилагане.

Междувременно Комисията за защита на потребителите и вътрешния пазар в Европарламента прие доклада за цифровизацията на европейската индустрия. Този документ също е част от стратегията за единен цифров пазар и целта му е да се направи така, че бизнесът да може да се развива еднакво във всички региони на Европейския съюз, като получи равен достъп до новите технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във