Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Идва ли краят на 40-часовата работна седмица?

Коронавирусът промени живота ни. две трети от мениджърите и служителите подкрепят въведения на много места начин на комбинирана работа от вкъщи и в офиса.Ще се запази ли тенденцията и идва ли краят на 40-часовата работна седмица?

"Докато преди Ковидпандемията дистанционната работа се прилагаше основно от компаниите, работещи в сферата на информационните технологии, днес към тази практика се обръщат и много други фирми. Този тип хибридна работа все повече ще се засилва, ще се засилва и гъвкавото работно време, намаленото работно време, срочните договори. Това са тенденции, които са характерни за развитите страни", заяви пред БНТ Томчо Томов от Стопанската камара.

Според него по-младите хора много по-лесно ще се справят с новите условия, докато другите поколения ще имат проблем с динамичния стереотип, с изградените навици. 

Съдейки по проучване на една от най-големите компании за човешки ресурси, над 70% от служителите приемат комбинирания начин на работа. Променят се и очакванията към служителите. Над 70 на сто от мениджърите са склонни да се откажат от 40-часовата работна седмица като измерител за труд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във