Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Иди ми-дойди ми по казуса с "Монтюпе"

Замърсява ли заводът на "Монтюпе" въздуха в Русе, или не? Ако вярваме на държавните служби, в един момент е вярно едното, а в друг - другото. Тази седмица например от Министерството на околната среда се похвалиха, че са наложили имуществена санкция на френската фирма за автомобилни детайли и части в размер на 300 000 лева. "Нарушението е констатирано след извънредна контролна проверка по подадени в инспекцията сигнали за миризма на бакелит. При оглед на площадката на предприятието е установено, че има отворени два люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. При обход на покрива на Хале № 3 е констатирано, че двата димни люка са отворени. Те не са организиран източник съгласно условията в Комплексното разрешително и не би следвало да се използват", отбелязват държавните екоексперти.

В обясненията обаче е записано, че неорганизираното изпускане на необхванати и непречистени емисии от технологичния процес е било установено още през ноември 2016-а. Разминаването във времето идва от това, че след проверките в края на миналата година регионалните екоинспектори затвориха инсталацията за каруселно леене на алуминий. След това през януари тогавашният министър на околната среда и водите Ивелина Василева отхвърли жалбата на "Монтюпе". Бе съобщено още, че операторът е изпълнил втората разпоредителна част от заповедта, поставяйки плътна преграда между производствените халета № 2 и № 3, само че принудителната мярка ще остане в сила до пълното привеждане на дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, а именно - до пълното обхващане на емисиите в работните помещения и ограничаване на разпространението на интензивно миришещи вещества извън площадката.

Всичко хубаво, но през февруари Регионалната инспекция по околната среда изненадващо обяви, че източникът на неприятните миризми, за който граждани на Русе сигнализирали, не бил промишлен. В случая ставало дума за  замърсяване от битовия сектор, както и за запалени контейнери за отпадъци. Освен това бе съобщено, че през въпросния период (началото на февруари) вятърът е бил с посока запад-югозапад, което елиминира възможността неприятните миризми да са от района на Източна промишлена зона и от Индустриален парк. 

Ако и вие сте се объркали кога какво точно се случва, не се безпокойте. Вероятно и държавните органи не са съвсем наясно, защото до определяне на административната санкция на "Монтюпе" се стига чак сега - повече от половин година след установяването на нарушението. Това всъщност е втората санкция на РИОСВ - Русе срещу "Монтюпе" ЕООД, след като през септември 2016-а тя наложи на предприятието максималната глоба от 500 хил. лв. и нареди да бъдат затворени вентилационните отвори в едно от халетата. Тогава Френско-българската търговска и индустриална камара определи решението на ековластите като "насилие срещу най-големия френски инвеститор в България". А французите представиха данни, с които опровергаха заключенията на инспекторите. От дружеството бяха категорични, че са взети под прицел и че не те причиняват неприятните миризми в града, в който действат над 65 фабрики и източници на емисии. Впоследствие пък съдът в Русе намали тази санкция с 50 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във