Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ICGB въвежда двустепенен модел на управление

Ай Си Джи Би (ICGB), компанията, която ще експлоатира търговски газовия интерконектор с Гърция, въвежда двустепенен модел на управление – ключово изискване за влизане в сила на сертификацията от националните енергийни регулатори, съобщават от дружеството.

Ай Си Джи Би въвежда нов управленски модел спрямо изискванията за трансформиране на проектната компания в независим преносен оператор. След проведено Общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon) е приет и нов устав на компанията. Промените са част от задълженията на Ай Си Джи Би по линия на сертифицирането на дружеството от националните енергийни регулатори на Гърция и България, което беше обявено по-рано през юли.

На Общото събрание е избран нов изпълнителен директор от гръцка страна и са одобрени членовете на две новосъздадени структури - Управителен съвет и Надзорен съвет на дружеството. Новоизбраните членове на двата управленски органа на дружеството бяха номинирани за одобрение пред регулаторните органи през март 2022 г. като част от процедурата за сертифициране на Ай Си Джи Би като независим преносен оператор.

Компанията продължава да се представлява от двама изпълнителни директори - Теодора Георгиева остава представителят от българска страна, а от гръцка страна изпълнителен директор става Георгиос Сатлас. Сатлас е дипломиран машинен инженер с магистърска степен по бизнес администрация и управленски опит във финансовия сектор. Работил е с редица компании в областта на инвестициите и управлението на недвижими имоти. Заемал е високопоставена управленска позиция в гръцкия държавен инвестиционен фонд, както и във филиали на четирите системни гръцки банки.

Георгиева и Сатлас са част от Управителния съвет на Ай Си Джи Би, който се състои от 4 членове. Останалите двама представители, избрани от страна на акционерите, са Танко Станилов и Джузепе Макри. Станилов има над 10 години опит като регионален мениджър в "Топливо газ" ЕООД. Макри се присъединява към Управителния съвет на Ай Си Джи Би след участието си в Трансадриадическия газопровод (ТАП), където заема поста мениджър търговски операции. 

За членове на новоучредения Надзорен съвет на компанията са избрани Веселин Петров, Панайотис Ризос, Ангел Янков, Момчил Ванов, Фабио Сантамброджио и Георгиос Полихрониу. Номинациите са извършени на паритетен принцип от акционерите - БЕХ и IGI Poseidon.

Промените са влезли в сила и вече са публикувани в Търговския регистър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във