Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ICGB получи лиценз за пренос на газ за територията на България

ICGB получи лиценз за пренос на природен газ за територията на България. С публикувано днес решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проектната компания, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, ще може да изпълнява дейността за период от 35 години. Това съобщиха от дружеството, отговарящо за изграждането и поддържането на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора. Подобна лицензия за 50-годишен период се очаква да бъде издадена и от гръцкия енергиен регулатор РАЕ. Това е ключова стъпка по пътя към подготовка на интерконектора с Гърция за експлоатационна фаза и е потвърждение, че ICGB е ресурсно, технически и финансово подготвена за да осъществява дейността по пренос на природен газ.

"С успешното лицензиране на проектната компания се създават условия да продължим напред със сертифицирането на ICGB като независим преносен оператор. Но по-важното е, че това са ключови стъпки, чрез които проектът последователно се придвижва напред и се подготвя за фазата на експлоатация. Разчитаме на засилена институционална подкрепа от националните правителства на България и Гърция, за да може в максимално кратки срокове проектът да бъде въведен в търговска експлоатация, която може да започне само след успешно преминаване и на сертификационната процедура", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Работата по изграждането на интерконектора Гърция-България и изпълнението на основните строителни дейности напредват с добри темпове, като заваръчните дейности са изпълнени на 96%. Над 145 км от 182-километровото трасе вече са готови и положени в траншеята. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във