Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Язовирите са с 65% по-пълни от миналата година

Язовир „Жребчево“

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от МОСВ са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година благодарение на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Това се посочва в доклад на министъра на околната среда и водите Емил Димитров до Министерски съвет. Данните са обобщени на проведено заседание на дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите. Отчита се и това, че валежите през тази година са с 12% повече спрямо миналогодишните.

Според министър Емил Димитров сега основната задача пред ръководеното от него министерство е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо се освобождават количества.

Министър Димитров е посетил на място язовирите „Асеновец“ (основно съоръжение в схемата на водоснабдяване на град Сливен), „Жребчево“ (четвъртият по големина язовир в България. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително) и „Копринка“ (за напояване, промишлено водоснабдяване и електропроизводство)  в рамките на ежемесечната си обиколка на водните обекти и срещи с водоснабдителните дружества. В Сливен той е похвалил добрата координация между Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприятните климатични условия тази зима, осигуряват спокойствие, че ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция. "Дружествата на "Напоителни системи" се управляват добре и мога да успокоя хората, че няма опасност от водна криза в страната. Има достатъчно вода в язовирите. Те са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане", е отбелязал министър Емил Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във