Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Язовирите пресъхват

Природата си отмъщава за безумствата, които й причиняваме. Дългото засушаване това лято е на път да „гарантира“  предстояща водна криза. Ако това продължава и  валежите продължават да липсват, положението в Източна България ще се усложни сериозно, прогнозират експерти. Язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” вече са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг, стават все по-сериозни.

Намаляването на водата в язовир „Тича” се забелязва и с просто око. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още три по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на пролетта. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148. Според управляващите, това количество би трябвало да стигне за следващите две години, но експертите не са на същото мнение.

Пред реална опасност за водна криза ще бъдат насалените места, които се захранват от язовир „Камчия”. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.

Притиснат от случващото се, преди дни, министърът ва околната среда и водите - Емил Димитров представи идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна, да бъдат намалени, за да може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Според него, трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване.

За да се успокоят гражданите, от областната управа направиха историческа справка. Според нея през пролетта на 2018 г. се наложи контролирано изпускане на язовир „Тича“ заради прекалено високо ниво.

„Този язовир действително има много голяма водосборна площ. Но са необходими обилни дъждове, каквито бяха през 2017 г и началото на 2018 г., когато имаше изпускане на язовира, когато той преля. Оттогава обаче, графикът за обема на язовира е само надолу”, коментира ситуацията областния управител на Шумен - Стефан Желев.

Ниското му ниво днес разкрива както стари пътища, така и потънал преди десетилетия кораб.

По стария довеждащ водопровод често се налагат ремонти, които остават без вода над 120 000 души. Това е състоянието на нещата тук, докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция, които по предварителни разчети ще глътнат близо 126 млн. лева. „Няма да има загуби, водата ще преминава през пречиствателна, така че ако в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 г., няма да се чувства тази мътност по тръбите. Това са неща, които кардинално подобряват ВиК сектора в Шумен”, съобщава още Желев.

Като алтернатива за водоснабдяването не само на Шумен и Търговище, но и на Нови пазар и Каспичан се разглежда недовършената система „Дунав“, която разчита на кладенци. „Тя е алтернативен водоизточник. Може да има около 50%, което е напълно достатъчно, ако възникне авария – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша,да падне водата. Докато в тези кладенци – проучването показва, че практически е неизчерпаема водата”, обяснява шуменския ваалия.

Нивото на язовир „Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 млн. кубика, в него има над 16 милиона. Анализът показва, че ако продължи потреблението и няма валежи, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем.

Към всичко това се добавят и притесненията, които буди и сегашното състоянието на язовир "Копринка".

Очевидно тази ситуация налага ....молитва за дъжд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във