Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЯСЕН Е НАДЗОРНИКЪТ ЗА ЛИНИЯТА ПЛОВДИВ - СВИЛЕНГРАД

Консорциум от пет фирми ще е консултант по надзора при модернизацията и електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград, съобщиха през седмицата от транспортното ведомство. В джойнтвенчъра влизат испанската ТYPSA, френската Louis Berger, гръцката TRADEMCO, американската Rubicon Engineering и интернационалната Systra.
Водещата компания в консорциума ТYPSA е основана през 1966 г. и е работила в над 50 страни по света. Сред големите проекти, които изпълнява в момента, са модернизации на жп линии и летища в Испания.
Договорът с консорциума е на стойност 12.5 млн. евро и е с продължителност 74 месеца. Линията Пловдив -Свиленград е част от IV и IX европейски транспортни коридори. Общата стойност на проекта е 340 млн. евро. По програма ИСПА на Европейската комисия са отпуснати 153 млн. евро, още 150 млн. евро осигурява Европейската инвестиционна банка, а съфинансирането от държавния бюджет е 37 млн. евро.
Засега е избран изпълнител само за 38-километровия участък Крумово - Първомай. През 2005-а беше сключен договор с гръцката компания ТЕRNА на стойност 85.7 млн. eвро. През 2007 г. трябва да бъде подписан контракт и за отсечката от Първомай до Свиленград, която е с дължина 114 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във