Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Японските туристи имат интерес към горещите извори на наша територия

България отдава поддържа традиционно добрите отношения с Япония в областта на икономиката и туризма. Азиатската държава е целеви туристически пазар и партньор на страната ни и увеличаването на взаимния туристообмен е наш приоритет въпреки ограниченията на световната криза от COVID-19. Това отбелязва заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова при срещата си с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира, с когото е обсъдила и перспективите за двустранно сътрудничество.  

През миналата година над 11 хил. туристи от азиатската страна са посетили нашата държава, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония е надхвърлил 36 на сто. Туризмът е сред най-важните приоритети за разгръщане на съвместното сътрудничество. А в момента впроцес на съгласуване е и проект на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция, който може да се подпише в най-близко време, споделя вицепремиерът. Министерството на туризма продължава да работи за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон и Лято 2021, като желението е да можем да посрещнем и повече японски гости. Те проявяват интерес и се интересуват много от България като целогодишна туристическа дестинация.

Посланик Нарахира казва, че познава България и нейния огромен туристически потенциал като природа, историческо наследство, минерални ресурси. Той е обърнал специално внимание върху интереса на сънародниците му към горещите извори на наша територия. "Ако се планират туристически дестинации, насочени към японските туристи, техният брой ще се увеличи. Големи японски туроператори са готови да предлагат туристически продукт за България", отбелязва дипломатът.

Коронакризата през тази година е прекъснала тези отношения. През първото тримесечие отношенията са били най-активни. Особено критични са били април и май, когато няма нето едно посещение от японски турист у нас. През юни и юли започва някакво възстановяване на пътуванията. Иначе през седемте месеца досега общо 1553 човека от тази страна са гостували в България. От тях 1266 човека са били тук с цел почивка и екскурзия.

Общо 103 японци са пътували до България със служебна цел между януари и юли. За този период износът към Япония расте с 22.7%, а вносът - с 3.5 процента. Стокообменът е за 216 млн. лева, но търговското салдо е отрицателно за България, показват данните от Министерството на икономиката. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във