Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Японските Mitsui и Mitsubishi остават в проекта "Сахалин-2"

Японските корпорации Mitsui и Mitsubishi продължават своето участие в проекта "Сахалин-2", в който те са акционери. Това съобщава японското списание Nikkei.

"Позицията на Япония по отношение на своите интереси в Сахалин силно се отличават от подхода на Европа и САЩ", пише изданието като цитира думите на своя източник.

Според документите, с които списанието разполага, излизането на японските корпорации от проекта "Сахалин-2" би било в изгода на  Русия и Китай.

Англо-холандският концерн Royal Dutch Shell по-рано обяви за излизането си от всички съвместни с Русия проекти заради бойните действия в Украйна. По информация на Нидерландската телерадиоразпръсквателна корпорация, това означава, че Royal Dutch Shell, в частност, напуска и проекта "Сахалин-2", в който компанията притежава 27.5% от акциите, и от проекта "Северен поток - 2" (с 10% от акциите).

"Сахалин-2" е нефтогазов проект, който се реализира на остров Сахалин, покрай източния бряг на Азия, при условията на разпределение на продукцията. Негов оператор е компанията "Сахалин енерджи". Контролният пакет  в него (50% плюс една акция) принадлежи на "Газпром". Mitsui има дял от 12.5%, а Mitsubishi - 10 процента. Голямата част от произвеждания в рамките на проекта втечнен природен газ се доставя в Япония.

Сахалин е най-големият руски остров и 23-ти по големина в света. Територията на острова е 76 568 km². На северозапад, север, изток и югоизток бреговете му се мият от водите на Охотско море, а на югозапад и запад - от водите на Японско море.

От полезните изкопаеми на първо място по промишлено значение заемат находищата на нефт, газ и въглища. Разработват се и находища на злато, живак и платина.

През февруари от дъщерната компания на „Росатом“ - „Русатом Оверсиз“, и френската група Air Liquide съобщиха, че са завършили предпроектно проучване за строителство на комплекс за производство на водород на територията на остров Сахалин. Работата по проекта е в рамките на меморандум за разбирателство, което двете компании подписаха преди година. Комплексът ще е част от мащабен проект за изграждане на водороден клъстер в Сахалинска област. Той ще се превърне в ефективна верига за доставки на водород към външни и вътрешни пазари в енергетиката, транспорта и промишлеността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във