Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Японските инвестиции във високите технологии у нас се увеличават

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България е обсъдил президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Японско-българската асоциация и генерален директор на Японско-българската фондация Акико Игая, съобщиха от пресцентъра на президентството. В срещата са участвали посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира, Акира Кокетсу - член на управителния съвет на Японско-българската асоциация и член на настоятелството на Университета Ямагата, и Хидеки Мураяма - декан на Аграрния факултет в Университета Ямагата.
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, е подчертал президентът Радев. Държавният глава е откроил постиженията на редица български компании в тази сфера, както и наскоро открият в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“. Откроено е и значението на научния и образователен обмен между двете държави.
Като особено перспективна сфера в двустранните отношения е подчертано земеделието и производството на храни. Държавният глава е отбелязал интереса на страната ни към внедряването на автоматизирани системи в областта на селското стопанство, както и възможностите на страната ни да произвежда големи количества висококачествена и екологично чиста продукция.    

Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България

През 1972 година е създаден неправителствен Българо-японски икономически комитет, преименуван през 2004-а в Българо-японски икономически съвет.

През последните години динамично се развиват отношенията между Европейския съюз и Япония. А след подписването на 17 юли 2018 г. на Споразумението за свободна търговия и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония (в сила от 1 февруари 2019-а) са елиминирани тарифите и нетарифните прегради пред търговията. Документите обхващат и други, свързани с търговията, въпроси като услуги, държавни поръчки, регулаторни въпроси, конкуренция, устойчиво развитие.

През миналата година износът на България към Япония е в размер на 566.8 млн. лева, като се повишава с 26.6 на сто спрямо 2020-а. Вносът е за 623.1 млн. лева и расте със 17.8 на сто. Търговското салдо е отрицателно за нашата страна. 

За седемте месеца на тази година износът ни се повишава с 33.7 на сто, а внесените от азиатската страна стоки са с 9.6 на сто повече.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във