Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Японски компании проявяват интерес към България

Правителството се бори за преодоляване на проблема с недостига на квалифицирани работници у нас. Възходящото развитие на икономиката и реализираната от Агенцията по заетостта активна политика на пазара на труда доведоха до значително понижаване на безработицата в България. По данни на Евростат през септември равнището й у нас е 6,1%, при средно ниво за ЕС 7,5%. Това заяви социалният министър Бисер Петков на среща с посланика на Япония Масато Ватанабе. 

Петков запозна японския посланик с приоритетите на правителството, насочени към инвестиции в образование и повишаване на качеството на човешкия капитал, както и с мерките за намаляване на административната тежест и привличане на чуждестранни инвеститори, които да откриват работни места у нас.  По-доброто прогнозиране на потребностите на икономиката от работна сила и съобразяването на образователните и квалификационните програми с тях  е една от насоките за постигане на баланс между търсенето и предлагането на трудовия пазар, каза министър Петков. Той представи  насърчителните мерки за удължаване на трудовия живот в България, както и подкрепата, която държавата осигурява на родителите с цел да им осигури възможности за по-добър баланс между професионалния и семейния живот и по-високи доходи. 

Сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС ще е темата за бъдещето на труда с акцент върху новите професии, новите форми на заетост и уменията, които ще са необходими на работната сила в следващите десетилетия, каза министър Петков. 

Посланик Ватанабе посочи, че японските фирми имат голям интерес да развиват бизнес в България и увери, че ще работи за увеличаване на японските инвестиции у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във