Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Японска банка иска да инвестира 10 млрд. долара в Uber

Компанията за транспортни услуги Uber е договорила инвестиция от 10 млрд. долара от консорциум, оглавен от японската банка Softbank. Според информацията, първоначално, банката ще инвестира във фирмата за онлайн таксиметрови услуги 1 милиард, а впоследствие ще започне да изкупува от акции от съществуващите в момента инвеститори в Uber на стойност до 9 милиарда долара. В рамките на сделката, изкупуването на акциите на Uber ще бъде на базата на сегашната пазарна капитализация на компанията, която е почти 70 милиарда долара, информира Blomberg.

Сделката обаче може и да пропадне, тъй като не е ясно дали оглавяваният от SoftBank консорциум ще намери достатъчен брой заинтересувани продавачи на акции.

В консорциума на SoftBank влизат Dragoneer Investment Group и General Atlantic. Така също в рамките на сделката акции Uber могат да придобият TPG, Tiger Global, DST Global и Tencent Holdings, отбелязва агенцията.

За осъществяването на сделката венчърната компания Benchmark сее съгласила временно да отложи своя иск към шефа на Uber Травис Каланик.

Посочената инвестиционна сделка може да помогне на Uber да преодолее трудностите и всевъзможните скандали, с които се сблъсква в последно време.

Освен това, SoftBank е мажоритарен участник в компаниите Ola и Grab - конкуренти на Uber в Индия и Югоизточна Азия, което ще помогне на американците да намерят общ език с тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във