Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Янев се среща със синдикатите заради цените на тока

Служебният премиер Стефан Янев

Премиерът  Стефан Янев ще се срещне в сряда с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Министерския съвет. В рамките на разговора им ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера.

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Във вторник работодателските организации обявиха, че обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. 

„Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията. Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен”, коментира Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на КРИБ.

Междувременно цените на тока на европейските енергийни борси се стабилизират около 200 евро за мегаватчас, след  като по-рано през предходната седмица бяха достигнати рекордни ценови върхове от 300 евро за мегаватчас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във