Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Янев: Хората могат да бъдат спокойни за честността на вота

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и Централната избирателна комисия са предприели всички мерки, за да има един честен вот. Това увери служебният премиер Стефан Янев в рамките на инициативата "Властта говори! Открито", излъчвана на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. "ЦИК, съвместно със сегменти от изпълнителна власт, е направила организация, при която всички машини, на които ще се гласува, са достатъчно гарантирани, така че електронните ключове и електронният софтуер са контролирани. Няма практическа възможност друг тип машини или карти да се използват при вота. "Електронно управление" и ЦИК са готови да публикуват на страницата на Комисията всички серийни номера на машини, флашки и карти, на които ще се гласува. Няма никаква възможност да бъдат подменени машини или периферни устройства. Цялото говорене за допълнителни машини е някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват", подчерта Янев.

"След като това е вторият пореден избор с масово гласуване с машини, трябва да погледнем какъв е нашият опит при гласуването преди три месеца. Тогава нямаше съмнение с начина на използване на машините. Определени хора и интереси имат за цел да внушават, че този тип гласуване е подходящ за манипулация. Призовавам и партиите да не внушават, че машинният вот е ненадежден. Той е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати", каза премиерът. "Сигналите за купуване на гласове и противодействието им от МВР виждаме почти на ежедневна база. Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа и целта е да се намали купеният вот, за да бъдат спокойни българските граждани, че вотът им не е изкривен", добави той.

По повод тестването на учениците в училище Янев изтъкна, че това е бил щадящият и безопасен начин да се гарантира, че децата ще учат в една сигурна среда.  "Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското", категоричен е той. Премиерът обяви, че има достатъчно тестове за всички области в страната и до края на деня те ще бъдат разпределени. Очакват се и още количества. От понеделник училищата, където в момента няма тестове, ще могат да започнат присъствено обучение. "До понеделник - най-късно до вторник ще имаме достатъчно тестове, които ще позволят да се направи план и за връщането на децата от 5 до 8 клас", поясни Стефан Янев.

За напрежението около зелените сертификати министър-председателят посочи, че това е бил най-щадящият вариант за спаряване с разпространението на вируса. "Краткият или дълъг локдаун е оценен от служебния кабинет като по-лош вариант. За нас по-мекият вариант е именно зеленият сертификат. Това е временна мярка и цели намаляване възможността за предаване на заразата", увери Янев. "От началото на сформирането на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата по никакъв начин. Локдаунът, освен че е икономически неизгоден и че може да докара отдени икономически субекти след затварянето да не могат да отворят, се отразява и на личностното ни общуване. В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка. Мисля, че мерките към момента дават резултат. През последните дни имаме по голямо число на оздравелите от това на новозаразените", добави той.

Коментиран бе и миграционният натиск. По думите на министър-председателя натискът е относително постоянен през последния месец-месец и половина. Предприети са мерки, резултати има. Тенденцията е да се запазват числата на преминаващите. В момента има съвместна операция на МВР и Министерството на отбраната. Около 350 военнослужещи се намират в района на българо-турската и българо-гръцката граница. Част от тях патрулират, а по-голямата част са заети с практически действия по възстановяване на целостта на преградното съоръжение.

Янев уточни и въпроси, свързани с държавния бюджет. "Намираме се в такава ситуация, че при липса на редовно правителство и парламент бюджетната процедура на практика не е спазена от гледна точка на сроковете, заложени в закона. Независимо от това служебният кабинет изготвя бюджетната рамка. След изборите, когато бъде сформирано Народното събрание, този проект на бюджет ще бъде внесен", обясни Стефан Янев. Това, което служебният кабинет ще предложи, ще бъде достатъчно консервативно и отворено, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите при харченето на парите и баланса на бюджета. "На първо място сме предвидили подпомагане на бизнеса и средата за икономическата активност на гражданите, така че да имаме икономически растеж и повече приходи. На второ място да има достатъчно социални мерки и за пенсионерите и социално слабите", уточни премиерът. Той подчерта, че новопоетият от държавата дълг не е измислен от служебния кабинет, а е предвиден като част от Закона за държавния бюджет. "Това е дългът, който е предвиден по закон да бъде част от приходната част на държавния бюджет за 2021 г.", допълни той.

Служебният кабинет ще предложи и реален бюджет за Агенция "Пътна инфраструктура". "Практиката в предходните години е била такава, че в бюджета на пътната агенция се е залагала сума, която далеч не е достатъчна за нуждите от пътни ремонти. Грубите сметки показват, че необходимите средства за пътното поддържане е между 1,5-2 милиарда лева на годишна база", поясни министър-председателят.

"В момента имаме статистика за последните шест месеца, която посочва, че може би над 500 мн. лв. са инвестициите в България, а са открити над 1500 работни места. Те са предимно в икономически зони и проекти извън столицата. Тенденцията е положителна и се надявам да продължи така. В последните три месеца държавата има определени успехи. Много повече услуги се предоставят вече в електронна среда. Далеч сме от електронното правителство, но според мен това трябва да бъде един от приоритетите на следващото редовно правителство. Ние направихме достатъчно, че да има една основа за развитие по този въпрос. Докато се стигне до електронно управление, има да се измине достатъчно път", заяви Янев.

"Към прокуратурата има подадени сигнали за корупция от почти всички министерства. Всички министри и всички сектори на служебния кабинет, които са констатирали практики, които са незаконосъобразни, са предадени на органите по разследване на държавното обвинение. Само в едно министерство има над 60 такива сигнала до прокуратурата. Ние не можем да сложим етикет, че това са престъпление, какво се е случило, преценяват разследващите органи, а от събраните доказателства зависи дали ще има осъдени. Съдът решава кой е виновен", констатира Янев.

Магистрала "Хемус" е приоритет на държавата и строителството ще продължи, но трябва да се строи по прозрачен и законов начин с отговорност към парите на българските данъкоплатци, изтъкна министър-председателят. И добави, че изграждането на „Хемус“ е залог на едни средства, които са раздадени авансово, за да могат тези фирми да си закупят материали и оборудване. Участъкът, който трябва да бъде изграден, е разделен на 9 лота, като първите 3 се строят, 4, 5 и 6 участък имат неотчуждени участъци. В лот 5 са намерени интересни практики по наливане на едни пари, които са били изтеглени още същия ден, когато са били дадени, но не е ясно дали е имало дейност. 

"Системно работим по въпросите за безработните. Едно от усилията ни е да се възползва от наличието и да подобри мерките 60/40 и за задържане на хората на техните работни места. Над 180 000 граждани запазиха работните си места благодарение на мерките. Над 500 млн. са изхарчени за това по една от мерките. В момента България се намира на едно изключително добро място и безработицата е на нива, които преди месец бяха рекордни. От гледна точка на пазара на труда ние стоим много добре и очевидно мерките дават резултат", каза още служебният премиер.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във