Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Янев: Актуализацията на бюджета е успех за служебния кабинет

Служебният кабинет се отчете за работата си през последните близо четири месеца. Кабинетът беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е вторият служебен кабинет в рамките на президентския му мандат.

Премиерът Стефан Янев изтъкна, че служебните министри са изпълнили заявката си да управляват прозрачно, отчетно и професионално. "Надявам се и резултатите да са видими за всички български граждани", каза той. По думите му, трябва да се отчете фактът, че служебното правителство е работело в една "безпрецедентна политическа обстановка". "Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин. Добрата новина е, че от съвместната ни работа с 46-ото Народно събрание се постигна актуализация на три важни бюджета за страната", добави Янев.

Той допусна, че най-вероятно има и критики към работата на министрите, но трябва да се отчете фактът, че по време на тяхното управление са актуализирани и пенсиите. 

"Служебното правителство демонстрира един нов начин на работа и успя да покаже недъзите на съществуващите практики в изразходването на публични средства. Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост – с акцент да подобрим неговите параметри там, където е необходимо", уточни министър-председателят. Той отчете, че икономиката е в подем, а действията на кабинета са били насочени към защита на интересите на българския бизнес. Стана ясно, че има още работа по плана, но премиерът се надява съвсем скоро той да бъде внесен в Брюксел, а първите плащания да дойдат до края на годината.

"Опитахме се да направим структуриран подход за работата на администрацията в Министерски съвет. Тук вече има добри основи, за да направим взаимовръзки с другите администрации, така че да се работи по-бързо", обясни Янев. 

Премиерът подчерта, че под негово ръководство са проведени две заседания на Съвета по сигурност. А в областта на външната политика са били защитени интересите на страната по темата за Северна Македония, но е демонстрирана и диалогичност към съседите ни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във