Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ямбол ще строи компостираща инсталация за над 3.7 млн. лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Ямбол Георги Славов. Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Ямбол Георги Славов подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация. Размерът на инвестицията е над 3.7 млн. лв., от които повече от 2.5 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

По проекта ще се построи съоръжение с капацитет 2400 тона годишно за преработка на разделно събрани зелени и биoразградими отпадъци на територията на общината. Изпълнението на дейностите се планира да бъде в рамките на 19 месеца. Инсталацията ще обслужва близо 70 000 жители, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Благодарение на реализирането на този проект ще се постигне намаляване на количеството депонирани битови отпадъци посредством осигуряването на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране на този тип отпадък. Проектът е в съответствие с европейските и националните цели за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци, предназначени за депониране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във