Банкеръ Daily

Управление и бизнес

IAI представя най-модерните си ПВО и радарни системи

S 250 f1d2a9ec eeed 43b3 b569 1e1317240f2d
S 250 2570c04e 1837 48d9 b252 f9a49e9d7477

Една от водещите отбранителни компании в света - израелската държавна Israel Aerospace Industries (IAI), ще представи част от авангардните си авиационни технологии, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и радари на изложението ХЕМУС 2022, което ще се проведе от 1 до 4 юни 2022 г. в Пловдив (IAI очаква гостите си на Павилион 3, Щанд #Т1).

Като едно от водещите изложения за отбранителна техника в Източна Европа, ХЕМУС предоставя на IAI възможност да демонстрира най-съвременните си технологии, да създаде нови и да разшири вече съществуващи партньорства с български и други европейски компании.

IAI ще покаже редица от своите цялостни решения, с фокус върху авиационните, ПВО и радарни системи. Компанията ще представи следващото поколение на високо оценявания многофункционален радар (MMR) ELM-2084, който ще бъде предложен на България в предстоящия нов етап от търга за нови радарни системи.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия.

На щанда на IAI ще бъдат показани още:


  • усъвършенствано и интегрирано решение срещу заплахи по въздуха – BARAK MX, която е революционна система за ракетна и противовъздушна отбрана;

  • HERON UAS - безпилотна летателна система за стратегически и тактически мисии на средна надморска височина;

  • ROTEM - боеприпаси с вертикално излитане и кацане (VTOL);

  • PCL (ELK-7080) - пасивна кохерентна система за определяне на местоположение;

  • системи и сензори за усъвършенствани бойни превозни средства като OTHELLO (ELO-5220) - система за откриване на огън; StormGuard (ELM-2135) - многомисионна  радарна система за превозни средства;

  • WindGuard (ELM-2133) - радар с фазирана решетка за активна защита.

Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света и се е доказал в бойни действия. Той комбинира оперативни мисии за противовъздушна отбрана и за въздушно наблюдение.

Съвместим е с отбранителните системи на НАТО. Радарът MMR открива и класифицира заплахи, като предоставя на оръжейните системи данните, необходими за неутрализиране на тези заплахи в един и същи момент. Благодарение на усъвършенстваните си възможности за проследяване, той осигурява точна ситуационна осведоменост, открива и идентифицира нисколетящи обекти.

MMR се справя едновременно с множество мисии, в това число противовъздушна отбрана срещу самолети, безпилотни летателни апарати (БЛА) и дронове, артилерия, идентифициране, локализиране, контрол и прехващане на изстреляни ракети, като същевременно установява както стартовата, така и очакваната позиция на удара. MMR е и „мозъкът“ на доказалите се системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел като Barak MX, “Железен купол” и “Прашката на Давид”. До момента са доставени над 150 такива радарни системи на клиенти по целия свят. В Централна и Източна Европа MMR, който е разработка на дъщерната на IAI - ELTA Systems, вече е закупен от три държави - Чехия, Унгария и Словакия.

Боаз Леви, президент и главен изпълнителен директор на IAI, коментира: “IAI очаква с нетърпение да участва в изложението ХЕМУС, за да покажем нашите авангардни технологии пред представителите на други компании от региона и света. Системите ни отразяват трупания с десетилетия опит и иновативния дух, заради които IAI е световно признат лидер в индустрията. Очакваме да създадем нови партньорства и да разширим съществуващите, като продължаваме да внедряваме и развиваме усъвършенствани технологични решения."

Israel Aerospace Industries (IAI) е водеща в света авиокосмическа и отбранителна компания, която разработва и доставя най-съвременни технологии в сферата на космическата, въздушната, сухопътната, военноморската, кибернетичната и вътрешната сигурност.

Комбинирайки духа на иновациите с десетилетия доказан в бойни действия опит, IAI предоставя на клиентите си специално създадени, авангардни решения за различните предизвикателства, пред които те са изправени, включително спътници, безпилотни летателни апарати (БЛА), ракети, разузнавателни решения, оръжейни, ПВО и роботизирани системи, радари, търговски самолети, аероструктури и др. Комлпанията е създадена през 1953 г. и е един от най-големите работодатели в Израел в сферата на технологиите. Има офиси и центрове за научноизследователска и развойна дейност в Израел и в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във