Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Яхнаха метлата в енергетиката

Петър Илиев ще трябва да оправя батака в НЕК

Макар и с известно закъснение, започнаха очакваните промени в борда на енергийните дружества. С решение на съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" Екатерина Истаткова бе освободена като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания” ЕАД и на нейно място бе избран Петър Илиев. Илиев е доказан специалист, познат на хората от бранша. Завършил е Техническия университет в столицата със специалност "Топло- и ядрена енергетика". Работил е в "Топлофикация - София" близо 25 години, като е започнал от най-ниските нива в дружеството и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и главен инженер в ТЕЦ "Земляне", заместник-директор в клон "Люлин" и в "Булгартрансгаз". След това дълго време е и в системата на НЕК на различни ръководни длъжности. Задачата, с която той ще бъде натоварен, е изключително сериозна. Поверено му е управлението на съсипаното финансово държавно предприятие - с "дупка" от 3 млрд. лева.  

Промени има и в ръководството на "Мини Марица-изток". От борда на директорите излизат назначените по време на управлението на кабинета "Орешарски"  Георги Христозов и Георги Златев. На тяхно място в държавното въгледобивно предприятие влизат Диян Червенкондев и Николай Диков, а Андон Андонов запазва позицията си. От новите началници по-добре познато е името на Диян Червенкондев. Той бе заместник-председател на Комисията по икономика и енергетика в 41-вото Народно събрание и отговаряше за енергийните въпроси в партия ГЕРБ. Но преди извънредните избори през 2013-а се отказа от политиката и се впусна в други предизвикателства. По всичко личи, че сега отново ще се пробва в енергийната сфера, в която преди не блестеше с особено оригинални идеи и предложения.

От енергийния холдинг сменят изцяло и състава на управителния съвет на "Електроенергиен Системен Оператор” ЕАД (ЕСО). В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милко, които заменят Димитър Гъндев, Светлозар Величков и Шишман Чаушев.  Йотов беше изпълнителен директор на ЕСО при първия кабинет "Борисов". 

В държавната  ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД пък за член на съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

Засега без промени остават ръководствата на "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй". Говори се, че изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков най-вероятно ще запази поста си, тъй като бе назначен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и оцеля при следващите две служебни и едно редовно правителства. В АЕЦ "Козлодуй" служебният министър на енергетиката Васил Щонов върна през септември директора от времето на ГЕРБ Димитър Ангелов, затова сътресения също не се очакват. Малко по-различна е ситуацията с "Булгаргаз", която се ръководи от Дафинка Янкова, назначена от кабинета "Орешарски" през декември 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във