Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ЗАМИРИСА НА...ТЮТЮН

Точно преди две години и половина в.БАНКЕРЪ писа, че започват наддаванията за приватизацията на Булгартабак Холдинг. И сега можем да подновим залаганията: ези - Булгартабак Холдинг няма да се приватизира, тура - Булгартабак Холдинг ще се приватизира, ама по-късно...
Ако се съди от темпото, с което вървяхме към раздържавяването на холдинга досега, може да се предвиди, че ще почакаме доста, докато видим Благоевград БТ и София БТ в ръцете на стратегически инвеститор. Въпреки че съпротивата на ДПС - основната спънка пред приватизацията на тютюневия холдинг - изглежда ще бъде далеч по-слаба. Защото според думите на Доган преди пет-шест години държавата нямаше възможност да осигури алтернативна заетост на хората от регионите, където се занимават предимно с отглеждане на тютюн. Днес вече има такава възможност. Това изявление поражда някои надежди, че поне предприятията в Стара Загора и Пловдив ще се освободят по-скоро от държавната прегръдка.
През изминалата седмица се постигна споразумение между правителството и ръководството на холдинга за приватизация на цигарените фабрики - София БТ, Благоевград БТ, Слънце Стара Загора Табак и Цигарена фабрика Пловдив. Нещо повече, бе уточнено, че раздържавяването на последните две ще стане през борсата, а в рамките на тримесечен срок ще бъде изготвен информационният меморандум за продажбата на двете фабрики. Нека припомним, че предприятията в Пловдив и Стара Загора ще преустановят работата си в средата на април, но ще им бъдат оставени лицензите за производство на цигари и за преработка на тютюн. Техните бъдещи собственици обаче ще решат дали да запазят предмета им на дейност. Почти всички работници ще бъдат съкратени (90%), и ще бъдат компенсирани с 1.8 заплати за всяка прослужена година (компромисен вариант между първоначално предложените от холдинга 1.5 заплати за прослужена година и настояването на работниците за компенсации от две заплати за прослужена година), което прави сума между 30 и 36 хил. лева. Те обаче не губят шанса си да работят във фабриките и занапред, тъй като новите им собственици може да запазят дейността им.
Другите две предприятия, в които на практика холдингът ще съсредоточи производството на цигари - София БТ и Благоевград БТ, ще бъдат продадени чрез стратегия с ясни ангажименти. Въпросът е дали продажбата ще им стане според засега единствената утвърдена от Народното събрание стратегия за продажба на холдинга, или ще бъде изработена нова. Според члена на управителния съвет на Булгартабак Георги Костов няма проблем приватизацията да се осъществи по вече приетия план. Това е по-добрият избор, тъй като подготвянето на нова стратегия ще отнеме най-малко десет месеца, а при темповете, с които работи българското Народно събрание - може би повече от година. А времето вече наистина се превръща в решаващ фактор за съществуването на тютюневия бранш у нас. Въпреки съмненията дали петте големи в света ще проявят интерес към тютюневите ни фабрики, икономическият министър спомена, че четири от тези компании са заявили, че имат намерения да участват в бъдещата приватизация.
За необходимостта от по-бърза приватизация алармират и финансовите резултати на Булгартабак Холдинг. Според отчета на холдинга за последното тримесечие на миналата година, той е реализирал печалба след облагане на данъци от 1.359 млн. при 8.3 млн. лв. печалба за 2006 година. Краткосрочните търговски и други задължения на холдинга също значително са се увеличили - от 220 млн. за 2006 г. до 356.2 млн. лв. към края на 2007 година. Дългосрочните му търговски задължения обаче са намалели от 8.2 млн. до 7.2 млн. лева. Разходите за дейността на холдинга са нараснали от 311 млн. лв. за 2006 г. до 367.3 млн. лв. към края на 2007 година. Приходите от продажби на всички дружества към края на миналата година са 333.9 млн. лв. (при 288.2 млн. лв. за 2006 година). Булгартабак е реализирал общо за миналата година 16 203 млн. къса на вътрешния пазар, което му отрежда 74% от общия пазар на цигари у нас.
Акциите на Булгартабак Холдинг се търгуват на цена от 28 лв. за бройка. През последните три месеца, те са поевтинели само с 4.60% (на фона на всеобщия спад на БФБ-София, довел до олекване на борсовия индекс СОФИКС с над 20 процента). В момента неговата пазарната капитализация е 206.3 млн. лева. Книжата на Благоевград БТ също са загубили сравнително малко от стойността си за този период - 2.04 процента. Цената за акция се движи около 89 лв., а стойността на цялата компания е 240.5 млн. лева. Акциите на София БТ дори са поскъпнали със 7.06% за три месеца - след информацията, че предприятието и благоевградската фабрика ще поемат цигареното производство на холдинга, книжата добавиха 20% към стойността си. Акциите на софийското дружество в момента се търгуват на цена около 91 лв., а стойността на цялата компания е 110.7 млн. лева.
Слънце Стара Загора Табак, което ще се продава на борсата, се търгува на цена от около 9 лв. за акция (което прави пазарна капитализация от 10.6 млн. лева). За последните три месеца неговите книжа са загубили 15.74% от стойността си. Това не е учудващо на фона на съобщението от началото на февруари, че се спира цигареното производство в предприятието.
Цигарена фабрика Пловдив, което има сходна съдба, в момента се търгува на цена около 13 лв. за акция (което прави пазарна капитализация от 14 млн. лева). То изгуби най-много от стойността си през последните три месеца - 33.14%, като само през последния месец е поевтиняло с 26 процента.

Последното дружество от структурата на Булгартабак Холдинг, което бе предложено за продажба, бе Кърджали Табак. На 7 март за неговата покупка бяха подадени 16 оферти, а до окончателното класиране бяха допуснати само седем кандидати. Участникът с най-висока оферта е хасковското дружество Аидатур. То е предложило 6 млн. лв. за целия пакет (90.564%), което прави 13.02 лв. за акция, или с 4.5 млн. лв. над обявената минимална цена от 1.5 млн. лв. Трябва да се отбележи, че единственият критерий, по който ще се избере победителят в конкурса, е предложената цена.
Това е третият опит за продажбата на дружеството. Първите две процедури бяха проведени през май и август миналата година, като наддаванията тръгнаха съответно при нива от 2.5 млн. лв. и от 2.1 млн. лв., но купувачи не се явиха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във