Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ВЪРБАНОВ ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА СОФИЯНСКИ

Писмено искане да му бъде свален имунитетът подаде на 19 май в деловодството на Народното събрание депутатът от парламентарната група на Българския народен съюз Венцислав Върбанов. Както е известно, последните промени в конституцията дават възможност на народните представители, срещу които има повдигнати обвинения, сами да внасят искане за падане на парламентарната им защита. От тази поправка в основния закон пръв се възползва Стефан Софиянски, чийто имунитет беше снет по негова лична молба.
Венцислав Върбанов е обяснил, че желае наказателното преследване срещу него да продължи, защото само по този начин може да изчисти името си. Срещу бившия земеделски министър са повдигнати няколко обвинения, включително за източването на Държавен фонд Земеделие и незаконносъобразни приватизационни сделки в областта на аграрния сектор и хранително-вкусовата промишленост.
Ден по-рано временната парламентарна комисия, която трябваше да се произнесе по искането на Никола Филчев за отнемане на депутатския имунитет на Върбанов, обяви, че не подкрепя искането на бившия главен прокурор. Тя излезе със становище, че няма данни, които да доказват виновността на Венцислав Върбанов.
Междувременно на първото си събиране временната парламентарна комисия, която ще обсъди дали да бъде удовлетворено искането от главния прокурор Борис Велчев за сваляне на депутатския имунитет на лидера на Атака Волен Сидеров, взе решение заседанията й да бъдат закрити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във