Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И втори и трети клас пътища влизат в тол системата

Прогнозите са, че пътищата, по които ще се плащат пътни такси, ще са между 5000 и 7000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

И пътища от втори и трети клас ще в тол системата, стана ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Министерството на регионалното развитите и благоустройството все още не е обявило (или се притеснява да го направи) кои пътища ще влизат в обхвата й. Единствено до момента бяха съобщени примерни цени за таксуването. Срещу обявените пътни такси веднага скочиха от бизнеса - те са прекалено високи и, ако се наложи да се плащат, ще се стигне до увеличаване на цените на стоките, а и на автобусните билети.

Именно за изглаждане на този спор през следващата седмица ще има среща с превозвачите, на която ще бъде представен анализ на състоянието на пътищата (основно втори и трети клас). Според Нанков идеята е тези пътища да влязат в тол системата, но едва след като те бъдат ремонтирани, да бъдат включвани поетапно в обхвата й. Това вероятно е имала в предвид регионалният министър Петя Аврамова, когато в средата на април спомена, че таксите за част от платените пътища у нас "ще бъдат с нулева ставка".

Прогнозите са, че пътищата, по които ще се плащат пътни такси, ще са между 5000 и 7000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Така може би ще е при пускането на тол системата, но по-късно вероятно тя ще се разпростре и върху други пътища, които ще се обновяват с парите от тол такси, както ще се случи и с ремонтираните второкласни и третокласни пътища.

Има готовност за тестване на тол системата от 15 май, обяви на всеослушание заместник-министър Нанков. Първо в пунктовете за продажба - най-вероятно ще се започне на границите с тестовите изпитвания. Почти 327 камери вече били монтирани, а това ще стане и с други 63 в следващите няколко дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във