Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ВЕСЕЛИНА ОТИВА ПРИ SBS BROADCASTING

По-малко от десет дни след като мултинационалната компания SBS Broadcasting обяви, че купува радиоверигата Витоша, софийската станция Атлантик и Радио Ритмо в Пловдив, Съветът за електронни медии одобри и друга сделка с участието на чуждестранната фирма. СЕМ разреши на Комисията за регулиране на съобщенията да прехвърли на SBS Broadcasting 100% от акциите на Радио Веселина АД. Съгласно Закона за далекосъобщенията тя одобрява прехвърляне на дялове или акции от капитала или приемане на нови съдружници в търговски дружества - лицензирани обществени оператори, при което се променя контролът върху управлението на дружеството.
Прехвърлянето става по искане на изпълнителния директор на Веселина Веселина Каналева. Дружеството притежава лицензи за радиодейност в София, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас. То има и едноименен кабелен телевизионен канал, за който обаче засега не е ясно дали също е част от сделката.
Покупката на Веселина е втората инвестиция на SBS Broadcasting в България. В Румъния тя притежава и управлява радиомрежа Kiss FM, както и Prima TV. В Гърция пък развива дейността на най-слушаното радио в Атина - Lampsi FM. Сред останалите страни, в които фирмата оперира, са Белгия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Холандия, Норвегия, Румъния и Швеция. Групата се контролира от фондове, консултирани от две дружества за частни инвестиции - Пермира (Permira) и ККР (KKR). Холандското дружество Telegraaf Media Groep N.V. (TMG) пък притежава други 20% от капитала й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във