Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И в Благоевград се строи индустриална зона

Община Благоевград подписа Меморандум за изграждане на Индустриална зона. Документът бе подписан в сряда между изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес и временно изпълняващия длъжността кмет на община Благоевград Иво Николов. С това се дава началото по практическата реализация на мащабния проект, който се очаква да привлече редица български и чуждестранни инвеститори в Благоевград. Предвижда се в близките година и половина бъдещата индустриална зона реално да започне да функционира.

Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 декара общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79. Очаква се местоположението на бъдещата индустриалната зона да привлече инвестиции от малкия и среден бизнес, включително и на чуждестранни компании, като целта е да се съсредоточи търсенето на високотехнологични производства и логистики с висока добавена стойност. Ще бъдат търсени инвестиции, които да създадат добре платена и квалифицирана работна ръка за града. 

Преговорите по този проект са от една година, а община Благоевград е свършила изключително много работа до момента, е посочила Антоанета Барес. Има осигурен пътен възел до терена, подстанция за необходимите мощности, наблизо е пречиствателната станция, остава само да се изгради инфраструктурата на самото място, е заявил изпълнителният директор на "Индустриални зони" ЕАД.

Терените в бъдещия бизнес парк ще се продават на потенциалните инвеститори на минимални цени, а Национална компания "Инудстриални зони" ще гарантира инвеститорите да изпълняват проекта си. С тях ще бъдат пописвани договори с клаузи, като една от тях е, ако в рамките на три години инвеститорите не построят обекта си, терените да бъдат връщани обратно. Ще има и клауза три години след направа на инвестицията терените и предприятията да бъдат продавани. С това ще се гарантира, че недобросъвестни инвеститори няма да изкупят терените на минимални цени, а след това да ги препродават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във