Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И УНИВЕРСАЛНИТЕ ФОНДОВЕ ЗАСТАНАХА НА СТАРТА

На всички пенсионни дружества, които имат намерение да регистрират свои универсални фондове, ще изпратим забележките си относно депозираните при нас документи, заяви пред в.БАНКЕРЪ председателят на Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН) д-р Петър Бояджиев.
Седем от деветте лицензирани пенсионни компании кандидатстваха пред надзорното ведомство за разрешение да регистрират свой универсален фонд. От това си право до момента не са се възползвали само ЛУКойл Гарант-България и Берлинише лебен, които минаха през учредителните процедури по-късно.
Законът предвижда желаещите да регистрират собствени универсални фондове да поискат разрешение от ДАОН. Оказва се обаче, че в документите, подадени от компаниите, има много пропуски и неточности. Затова и надзорният орган ги връща със съответните забележки и препоръки. В рамките на десет дни пенсионните дружества трябва да направят необходимите корекции и отново да ги внесат в агенцията. А иначе, според експертите, всички молби ще бъдат удовлетворени.
Интересът към универсалните фондове е голям, тъй като да се осигуряват в тях са задължени всички родени след 1 януари 1960 г., или общо 1.7-1.8 млн. души. Това означава, че на хоризонта стои сериозна пара и борбата за спечелване на клиенти ще е жестока. Сега всички лицензирани пенсионни дружества са регистрирали собствени доброволни пенсионни фондове и са на път да регистрират и универсални. Но нито една от въпросните компании не се е възползвала от предвидената в закона четвърта възможност да регистрира фонд с приватизационни книжа от втората вълна на масовата приватизация. Всички поднормативни документи за него вече са готови, но, както казват в ДАОН, мераклии няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във