Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И "Турски поток" пресъхна

Кой сега е виновен за спирането на "Турски поток" - Путин или Ердоган?

Турция е прекратила преговорите с Русия по реализацията на проекта "Турски поток", предадоха в края на седмицата международните агенции. Основната причина е липсата на споразумение за нова отстъпка на цената на руското синьо гориво, подавано към Анкара. Според предварителните договорки от 1 януари 2016-а то трябваше да поевтинее с 10.25%, но официалните документи така и не бяха подписани.

Позовавайки се на официален източник от турското правителството, агенция "Ройтерс" твърди, че другата пречка за парафирането на споразумението за строителството на газопровода е, че Москва настоява да бъдат изградени неговите четири тръби, с което ще се постигне пълната проектна мощност от 63 млрд. куб. м на година. Турция обаче иска да бъде изградена само една, която е необходима за нейните собствени нужди. Не бива да се подценява и обстоятелството, че управляващото мнозинство в Анкара още не може да намери път за създаването на ново правителство след парламентарните избори, проведени през юни.

Както е известно, решението за реализацията на "Турски поток" бе обявено изненадващо по време на визитата на руския президент Владимир Путин в турската столица на 1 декември 2014-а. Това стана, след като ЕС не разреши реализацията на "Южен поток", защото Русия не даваше право на достъп до тръбата на други компании, което бе в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет.  Досега от "Газпром" твърдяха, че първата тръба от "Турски поток" ще бъде пусната през декември 2016-а. Планираше се строителството да тръгне още през юни тази година, но официални документи все още няма подписани.

Руският министър на енергетиката Александър Новак също призна с половин уста, че сроковете по проекта може да се променят. "Разбира се, че пусковата дата ще бъде преместена, без съмнение това е повече от логично. Ако строителството не започва и сроковете се променят", отбеляза той. 

"БАНКЕРЪ" писа още в началото на юли за проблемите по реализирането на този проект. Тогава съобщихме, че дъщерната компания на "Газпром" -  South Stream Transport, е развалила договора си с италианската Saipem, която щеше да изгражда първата част от "Южен поток". Ходът бе изключително изненадващ, тъй като се очакваше именно тази фирма да започне строителството и на "Турски поток".  Решението за анулиране на контракта бе продиктувано от невъзможността да се постигнат споразумения по много работни и търговски въпроси.

От 1 юли "Газпром" преустанови и разширяването на тръбопроводната система "Южен коридор", която щеше да осигури подаването на гориво за "Турски поток". На шефовете на съответните дружества бе наредено да замразят строителството на близо 1000 км тръби и няколко компресорни станции. Впоследствие от "Газпром" обявиха, че всичко върви по график и просто се проучват възможностите за най-ефективно използване на капацитета на изпълнителите и за оптимизиране на сроковете за пускане на мощностите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във