Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Турция окончателно се прости с новия завод на "Фолксваген"

Германският гигант Volkswagen ще премести производството на своя автомобил Passat и премиум модела Škoda Superb в завода си в Братислава. Това на практика означава, че концернът окончателно се отказва от инвестицията в нов завод. За нея до последно се конкурираха България и Турция, като търгът бе спечелен от южната ни съседка. Пандемията и политическите страсти около този проект обаче осуетиха идеите на VW за разкриването на ново производство край Измир. 

Още през лятото бе намекнато, че вместо изграждане на нов завод, "Фолксваген" ще се насочи към разширяване на производството си в Братислава. Първоначално се очакваше VW да инвестира 500 млн. евро в завода си в Словакия, но по последна информация сумата ще набъбне до 1 милиард евро.

Засега словашките власти се въздържат от коментар, но се очаква в петък Надзорният съвет на VW да подпечата инвестицията. Намеренията на концерна бяха потвърдени от шефа на борда Xepбepд Дайc пред специализираното издание Аutоmоbіlwосhе.

Медиите в Словакия коментират, че правителството се е ангажирало да подпомогне "Фолксваген" с държавни стимули, въпреки че подробности не се разкриват. Засега се знае, че държавата е поела ангажимент да изгради институция за обучение на персонала и повишаване на неговата квалификация. Словакия планира да построи жилищни комплекси в близост до завода и да помогне с осигуряването на транспорт за персонала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във