Банкеръ Daily

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

И този кабинет показа, че туризмът не е държавен приоритет

Действията на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев през последния месец и половина, за съжаление, показват, че туризмът не е държавен приоритет. Въпреки, че секторът допринася в годините преди кризата за между 11 и 13 на сто от БВП, от 11 май насам не е предприето нито едно реално действие с изключение на отваряне на границите за румънски и чешки туристи, с което правителството да покаже, че счита туризма за важен и основен сектор на икономиката.

Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Според него единственото, което получава асоциацията в отговор на десетките изпратени писма с предложения, приоритети, проблеми и предложения за техните решения са цитиране на закони и обяснения защо една или друга мярка, включително тези, които не искат финансиране от бюджета, а само добра политическа воля, не могат да се случат, въпреки че законите и наредбите не работят в конкретната ситуация за бранша.

"Вече 45 дни слушаме как се работи за решаване на проблемите, но докато чиновниците се наумуват, бизнесът, който плаща заплатите им е на път да фалира", категорични са собствениците на хотели.

От асоциацията съобщават, че в поредица от публикации ще публикува и част от отговорите на поставените от тях въпроси пред служебните министри, които категорично доказват, че туризмът не е приоритет за кабинета и за това правителство.

БХРА настоява и да се приоритизира помощта и да се насочи към онези браншове, които са най-засегнати от кризата, като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. Не може отново всички сектори в икономиката да са под един знаменател, въпреки че едни са по-пострадали, а други по-малко.

Щерев отбелязва, че за хотелиерите отново трябва да се предложат допълнителни средства, подобно на въведената мярка 80/20. Дори и едно малко увеличение на помощта, например 70/30, би показало, че държавата наистина счита туризма за приоритет и за важен отрасъл за икономиката, който е сериозно пострадал от кризата, като отчита и факта, че секторът допринася за между 11 и 13 на сто от БВП, категоричен е той.

С цялата позиция на асоциацията може да се запознаете тук. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във