Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Сърбия е решена да строи "Турски поток"

Сърбия е независима страна, затова няма да въвежда санкции против Русия и ще построи участък от "Турски поток" през своята територия, обяви президентът на страната Александър Вучич. 

"Сърбия е независима, суверенна и свободна страна. Сърбия днес е на европейския път, но може да каже на европейските си партньори и на Вашингтон, че няма да въвежда санкции срещу Руската федерация, че е приятел с Владимир Путин и ще строи газопровод през своя територия. Не се срамуваме от това. Гордеем се с това", посочи Вучич на митинг в Белград.

Русия е готова да вложи 1.4 млрд. долара в газовата инфраструктура на Сърбия. Руският енергиен гигант "Газпром" скоро започва да строи, съобщи неотдавна шефът на компанията Алексей Милър. Част от трасето ще бъде завършено още през тази година. Сръбската част от газопровода ще стига до границата с Унгария. 

Изявлението на Вучич предшества визита на българския премиер Бойко Борисов в Сърбия. Борисов бе награден с най-високото държавно отличие на Сърбия - "Орден на Република Сърбия".

По всяка вероятност България ще финансира строителството на газопровода със заем. Индикативната стойност на обществената поръчка за проектирането и строителството е 2.3 млрд. лева. Предвижда се разширението на българската газопреносна мрежа да обхване 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин

Както "БАНКЕРЪ" вече съобщи търгът у нас е блокиран временно заради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във