Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И сините скочиха срещу Южен поток

Европейската комисия да се намеси по договора за строежа на газопровода Южен поток, за да бъдат отстранени нарушенията по него, призоваха през седмицата в специална декларация депутатите от Синята колиция. Според тях страната ни ще губи годишно по 40 млн. лв. приходи от транзитни такси, тъй като Южен поток прави ненужен 90-километровия участък от националната ни газопреносна система от румънската граница до Провадия. За него не е предвидена никаква компенсация.


В декларацията е записано също така, че размерът на таксите ще бъде определен от компанията Южен поток-България, в която Газпром има блокираща квота, а Русия ще цели тяхното намаляване до минимум, за да повиши конкурентоспособността си на европейския пазар.


Това означава, че Кремъл ще придобие собствеността върху Южен поток - България и оттам безсрочно право на собственост върху газопровод на европейска територия, заяви депутатът Иван Иванов.


Другото обвинение към правителството на Бойко Борисов е, че инвестицията за участъка на българска територия е недопустимо завишена от 1.1 на 3.3 млрд. евро едностранно от Москва, при това без да са направени Оценка за въздействието върху околната среда и без да има окончателен технически проект, които да определят размера на необходимите средства.


Това са откровени лъжи, които от Синята коалиция знаят, че не са верни, отговори на обвиненията министърът на икономиката и енергетика Делян Добрев. Той изтъкна, че приходите на Булгартрансгаз от транзитни такси няма да намалеят и със стотинка, защото действащият в момента транзитен договор не е променян.


По думите му първата конкретна цифра за стойността на инвестицията в Южен поток на наша територия е 3.308 млрд. евро, според оценка на проектантите. Колко ще е крайната цена ще стане ясно едва когато минат и процедурите за избор на изпълнители. След като е определна стойността на проекта и източниците на финансирането му, ще бъде определена и транзитната такса, обясни Добрев. Министърът посочи, че нормата на възвръщаемост от Южен поток е 8% и съоръжението ще се изплати за не повече от 15 години - клауза, залегнала в междуправителственото споразумение от 2008 година.


Въпреки това десните ще настояват за среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да го запознаят с опасенията си, че Южен поток не отговаря на изискванията на третия либерализационен енергиен пакет, тъй като не допуска по тръбите да се транспортира газ от трети страни.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във