Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И СИЛНИТЕ ПРОДАЖБИ НЕ ПОМАГАТ НА ГЕРМАНСКИТЕ РАБОТНИЦИ

Лошите новини застигат често германските работници напоследък. Само дни след като Сименс (Siemens) обяви, че ще съкрати 40% от служителите в поделението си за корпоративни комуникации Сименс ентърпрайс нетуъркс (Siemens Enterprise Networks), за подобни намерения предупредиха и Бе Ем Ве (BMW) и Хенкел (Henkel).
Производителят на луксозни автомобили ще се откаже от услугите на 8100 служители.За 2007 г. компанията отчете рекордни продажби в размер на 56 млрд. евро, с което постигна годишен ръст от 14.3 процента. Но въпреки добрите финансови резултати ще бъдат съкратени 5000 служители с временни договори, а общо 600 ще са закритите места в международните поделения. Конкретно в Германия мерките ще доведат до уволняването и на 2500 души с постоянна заетост. Голяма част от позициите, които ще бъдат закрити, ще са за сметка на доброволно оттеглящи се служители и на такива, които се пенсионират и няма да бъдат заместени, обясниха от управлението на Бе Ем Ве. Световният лидер в производството на луксозни коли намекна за подготвянето на такива планове още в края на декември, но тогава не съобщи подробности.
Новината за съкращенията на персонала, чийто общ брой надхвърля сто хиляди, бе разгласена преди обявяването на последните финансови резултати през март. Предварително стана ясно само, че продажбите на Бе Ем Ве вървят доста добре. Според анализатори обаче по брутни постъпления от пласираните коли компанията изостава зад конкурентите и най-вече зад Мерцедес (Mercedes). Тя едва ли ще е в състояние и да намери достатъчно служители, готови да се пенсионират рано, съмнява се председателят на баварския клон на синдиката IG Metall Вернер Нойгебауер.
Обявяването на приходи, по-добри от очакваните, не беше достатъчно да спаси и 3000 работни места в Хенкел. Химическата групировка ще се откаже от тях и от участието си в американски клон, за да се справи с нарастващите цени на суровините и острата конкуренция. Съкращенията ще струват около 500 млн. евро в краткосрочен план, но ще доведат до спестяването на 150 млн. евро годишно след 2011-а, твърди ръководството на фирмата. След като уточни подробностите по планираната стъпка, то ще ги обсъди с трудовите синдикати.
В момента в Хенкел работят близо 52 хил. души, 80% от които извън Германия. С тази крачка ние отговаряме рано и почтено на все по-забързаните промени на нашите пазари, коментира главният изпълнителен директор на групата Улрих Ленер. Междувременно бе обявено, че нетните й приходи за 2007-а са се увеличили с 8% до 941 млн. евро. Приходите от продажби надхвърлят 13 млрд. евро (2.6-процентно увеличение).
Обявяването на съкращения в момент, когато продажбите са се увеличили, не е противоречие, убеден е Роланд Дьон от Института за икономически изследвания RWI в Есен. Фирмите са принудени да правят това, за да запазят преднината си пред конкурентите, обяснява той. Защото ако имат добри приходи и откажат да следват примера на останалите, се излагат на доста рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във