Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И работодателските организации ще контролират парите за излизане от кризата

Работодателските организации ще наблюдават разходването на средствата за справяне с кризата в Министерство на икономиката.

Идеята бе лансирана от новия министър на икономиката Лъчезар Борисов след среща с работодателски организации и заместник-председателя на парламента Валери Симеонов като представител на законодателната власт.

Борисов заяви, че по този начин ще бъдат разсеяни всички съмнения около разходване на средства от ведомството.

Според изчисленията на Лъчезар Борисов освен групата социално-икономически мерки, финансирани от бюджета, в размер на 1,163 млрд. лв. Министерство на икономиката ще разходва общо 1,8 млрд. лв. Тези мерки от 1,8 млрд. лв. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв. от програмата ReactEU.

По мерките има съвпадение на около 85-90 % с работодателите, отбеляза икономическият министър. 

За изпълнение на икономическите мерки ще се наложат изменения в Закона за инвестициите. Ще има специален акцент - насърчаване на съществуващи инвестиции - на 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8 000 работни места. "Очаквам нови инвестиции за над 1 млрд. лв. – това е нашата амбиция и цел“, отбеляза Лъчезар Борисов.

"Адмирирам и подкрепям начина на работа на министър Борисов - открит, пряк диалог с представителите на бизнеса в България. Това е гаранция, че министерството ще има прозрачна дейност. Мерките, които вчера одобрихме, бяха набързо обсъдени. В детайли беше прието да има няколко дни срок за допълнителни отношения. Ако е необходимо, парламентът ще бъде свикан извънредно. Навлизаме в най-тежкия етап на COVID-19 кризата”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

От КРИБ посочиха, че е постигнато споразумение да се опростят максимално процедурите за достъп до проекти и финансиране. "Досега виждахме много мерки в наша подкрепа, но за първи път участваме в подготовката им и те се съгласуват с нас. За първи път се предлага механизъм за контрол, в който да участваме и ние. Направихме преглед и прехвърлихме пари там, където има слабости. Акцентът е върху грантовите схеми, т.е. получаването на безвъзмездна помощ. Там където има закъснения, процедурите ще бъдат ускорени максимално", заяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов. 

Ще има ваучерна схема за подпомагане на малките и средни предприятия на стойност 9 млн. лв., като предложението на бизнеса е тази схема да се удвои, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев. "Нашите членове биха искали да чуят, че ще има предоговаряне на схемата за увеличаване капацитета на малките и средни предприятия, за което са предвидени 68 милиона лева. При нас инвестициите и разходите за дълготрайни активи към БВП са 18-19%. В Източна Европа те са средно 23-24%. Затова ние настояваме да се активират и грантове чрез съфинансиране. Т.е. част от инвестициите им да се поемат с такива схеми. Това го предлагаме и за следващите 400 милиона, които ще дойдат есента”, заяви още Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във